Benzina a ajuns la același preț cu motorina, fapt neobișnuit în evoluția prețurilor carburanților din ultimii ani.

Prețurile carburanților în București au înregistrat ușoare fluctuații în ultimele zile. Cea mai ieftină benzină standard costă joi 7,32 lei/litru, în scădere ușoară față de marți, și se găsește la o stație Petrom din sectorul 5. La restul stațiilor din Capitală, prețurile benzinei standard variază între 7,34 și 7,50 lei/litrul, în ușoară creștere.

Pentru benzina premium, prețurile sunt cuprinse între 7,83 și 8,14 lei/litru, în ușoară scădere față de ziua precedentă.

În ceea ce privește motorina standard, prețul minim a ajuns joi la 7,32 lei/litru, la egalitate cu benzina, și se găsește la o stație Socar din Capitală. Prețul maxim pentru motorină standard este de 7,47 lei/litru, în ușoară creștere, transmite Antena 3.

Prețurile pentru motorina premium sunt între 7,70 și 7,97 lei/litru, tot în ușoară creștere.

Anul trecut, preţul unui litru de benzină standard trecuse de 8 lei, în timp ce motorina standard depășea 9 lei pe litru, transmite Antena 3.

Potrivit analiștilor, prețurile carburanților la pompă au o evoluție similară cu cea a cotațiilor internaționale Platts pentru benzină și motorină, cu o diferență de câteva zile, constatase Consiliul Concurenței. Astfel, atunci când cotațiile internaționale cresc, se majorează și prețurile la pompă în România, iar când cotațiile scad, se diminuează prețurile carburanților.

Cotațiile Platts nu sunt date publice, iar pe termen lung tind să urmeze același trend cu prețurile barilului de petrol.

Cea mai mare parte a ajustării prețurilor la pompă se produce în interval de o săptămână, atât la creșterea, cât și la scăderea cotației internaționale de referință Platt.

Join the Conversation

2 Comments

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *