Compensarea cu 50 de bani a carburanților nu se va mai aplica

Compensarea cu 50 de bani a carburanților nu se va mai aplica de la 1 ianuarie 2023, pentru că Guvernul nu intenționează să prelungească această măsură. Miercuri este ultima ședință de guvern din acest an, iar această măsură nu se află pe ordinea de zi.

De altfel, guvernanţii anunţaseră deja că iau în calcul eliminarea acestor beneficii pentru şoferi, după ce motorina şi benzina s-au ieftinit în ultimele săptămâni.

Compensarea de 50 de bani pentru un litru de carburant a fost anunțată de Guvern în vara acestui an, pe fondul creșterii puternice a prețurilor, când un litru de motorină a depăşit pragul de 9 lei.

Argumentul ar fi că prețurile carburanților au tot scăzut în ultimele săptămâni și au ajuns la nivelul de acum un an. Mecanismul ar putea fi introdus și în viitor, dacă benzina și motorina se vor scumpi iarăși, arată B1TV.

Această reducere de 50 de bani, 25 de la stat și 25 de la companii, i-a ajutat pe șoferi în ultimele luni, mai ales că alimentele și alte bunuri s-au scumpit.

Însă, de când măsura a fost introdusă, la jumătatea anului, când prețurile au urcat la niveluri record, carburanții s-au tot ieftinit. Un litru de benzină, de pildă, a ajuns la aproximativ 6 lei, la cele mai multe benzinării. Cam cât costa și acum un an. Motorina este însă ceva mai scumpă.

Din acest motiv, surse din coaliția de guvernare spun că reducerea nu se va mai aplica de la 1 ianuarie.

Efectul dorit la vremea respectivă a fost obținut, în sensul că piața s-a stabilizat și prețurile au scăzut. Va fi luat în calcul acest argument și pe viitor. Un astfel de mecanism putem să îl folosim din nou ca pe o frână pentru ajustarea prețurilor” spunea Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL.

Join the Conversation

2 Comments

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *