Biserica se roagă pentru plafonarea prețurilor la energie, astfel ca și clerul să beneficieze de măsurile de protecție puse la punct de guvern pentru populație. Preoții spun că încălzirea bisericilor costa mult și înainte, dar la iarnă prețurile vor fi enorme.
Mulţi dintre preoți se tem că nu vor face faţă sumelor uriașe de la facturile de curent din cauza celor mai mari scumpiri din ultimii 20 de ani.
În cazul unor lăcașe de cult, situația este disperată: „În ianuarie am plătit 2.500 lei pe încălzire, dacă bisericile, instituțiile de cult nu vor fi introduse în aceasta OUG, așa cum a spus domnul Ciolacu.
La un calcul simplu aş achita pe cea mai friguroasă lună 150 de milioane de lei. 15 mii lei, ceea ce este foarte mult”, a spus Cosmin Necşoiu, purtător de cuvânt Episcopia Severinului și Strehaiei, la Antena 3, citat de B1TV.
Unii preoți au fost nevoiți să se adapteze la noile condiții energetice:
„Avem 2 surse de încălzire, una este cu aerul condiționat , dar dacă am fi sinceri, e costisitor, nu consumă puțin, şi cea dea doua sursă de încălzire este încălzirea cu lemne, în aceasta sobă.
Am înlocuit treptat becurile clasice în primul rând, ca şi economie, cu cele economice”, a explicat Gabriel Pacioga, preot paroh biserica Magheru.
Pe de altă parte, arhiepiscopul Tomisului este convins că autorităţile vor trece biserica pe lista instituțiilor care vor beneficia de plafonarea şi compensarea preţurilor la energie.
„Întrucât suntem cu multă grijă fata de oamenii necăjiți, de toți cei ce nu au cele necesare, vin şi nu-i refuzăm, ar trebui ca şi în acestă situație de criză biserica să fie şi ea intre instituțiile care au preţurile plafonate la energie”, a spus ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului.
Cum se plafonează prețurile la energie
Guvernul a aprobat Ordonanța de modificare și completare a OUG 27/2022, a anunțat ministrul Energiei, Virgil Popescu, care a precizat că schema de plafonare a prețurilor a fost extinsă până la 31 august 2023.
„Schema de plafonare şi de protecţie a populaţiei şi a mediului economic se extinde de la 1 aprilie 2022 la 31 august 2023. Plafoanele de consum pentru populaţie rămân aceleaşi, între 0 – 100 KWh consum, preţul este de 68 de bani/kW – practic, acest tarif pentru populaţia care consumă foarte puţin kilowaţi. Între 0 – 300 kilowaţi, aici este o uşoară schimbare. În interiorul aceluiaşi plafon, încercăm să stimulăm populaţia să facă o economie. Preţul de 80 de bani se aplică pentru primii 255 de kilowaţi din acest plafon; diferenţa între 255 şi 300 – la preţul din contract”, a declarat ministrul.