Blue Air i-a făcut plângere penală lui Horia Constantinescu, președintele ANPC, pe care îl acuză că a răspândit imagini false și a prejudiciat imaginea companiei, aducându-i și prejudicii materiale.

Prin declarațiile publice emise în calitatea sa de Președinte al ANPC (…) funcționarul public Constantinescu Horia a comunicat și răspândit, prin intermediul mass media și social media, date și informații false, privitoare la ieșirea de pe piața din România a Blue Air, cunoscând caracterul fals a datelor și informațiilor false pe care le-a comunicat și răspândit.

Prin acțiunile sale directe, realizate cu intenție, funcționarul public Constantinescu Horia a urmărit provocarea unor prejudicii materiale Societății astfel încât aceasta să fie forțată să intre în insolvență sau în faliment, cu scopul direct de a favoriza companii aeriene cu capital străin care operează pe piața transportului aerian de pasageri din România”, se arată în plângerea depusă de BlueAir, potrivit B1TV.

Documentul mai precizează că scoaterea de pe piață a Blue Air, cea mai mare companie cu capital integral românesc din transportul nostru aerian, „prin favorizarea unor companii cu capital străin constituie, în opinia noastră, un atentat la siguranța națională a Statului Român”.

Blue Air precizează că de pe 14 iulie, când Constantinescu a făcut respectivele afirmații, până pe 27 iulie, deci în plin sezon turistic, vânzările sale au scăzut cu 2,2 milioane de euro, comparativ cu perioada 30 iunie – 13 iulie.

Ce spunea Horia Constantinescu

Compania BlueAir acuză declarațiile șefului ANPC din luna iulie.

Blue Air de mult lua în calcul ieşirea de pe piaţă. Conform deciziei ANPC, ei trebuie să dea banii înapoi consumatorilor şi să le plătească despăgubiri în termen de 10 zile de la primirea procesului verbal, însă trag de timp. Nu au venit să îl ridice, aşa cum era normal. Noi am trimis procesul verbal prin poştă, cu confirmare de primire, iar acum aşteptăm să se întoarcă refuzul de primire.

Următorul pas este să afişăm pe geam decizia de amendă. În mod normal, dacă ştii că eşti nevinovat, vii să ridici procesul verbal şi îl conteşti în instanţă, dar dacă nici măcar nu vii să-l ridici, aceasta arată că vrei să tragi de timp. Că poate între timp mai anunţi nişte curse pe care le anulezi în ultimul moment”, a spus Constantinescu, într-o conferință de presă.

Marți, Blue Air a anunțat că a suspendat toate zborurile, până luni, 12 septembrie, și a invocat poprirea conturilor de către Ministerul Mediului. Decizia a afectat mii de călători, care fie voiau să părăsească România, fie au rămas blocați în aeroporturi din lume.

Conturile Blue Air, susține ministrul Mediului, au fost poprite deoarece firma nu ar fi achitat certificatele de gaze de seră, care sunt obligatorii pentru industria aviatică.

„Conturile au fost blocate de AFM pentru că BlueAir este în procedură de executare silită, motiv pentru care s-a procedat la recuperarea creanței. Decizia de a suspenda zborurile e nejustificată. Blocarea conturilor nu justifică oprirea zborurilor. Cer Blue Air să reia zborurile imediat, să își onoreze obligațiile către clienți. Blue Air să ceară AFM eșalonarea datoriilor. Nu a achiziționat și nu a restituit certificatele de gaze de seră. Blue Air nu a respectat legea”, a declarat Tanczos Barna.

Poprirea a fost ridicată miercuri, iar călătorii au început să fie aduși în țară cu avioane TAROM.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *