Blana ursului Arthur a fost găsită într-o tăbăcărie din Târgu Secuiesc și nu va mai putea părăsi România, astfel că prințul Emanuel nu va mai putea să îl revendice ca trofeu. Un scandal internațional a izbucnit după cel mai mare urs de la noi a fost împușcat de prințul Emanuel de Liechtenstein, care obținuse aprobări pentru vânătoare. O anchetă se desfășoară însă pentru braconaj și uz ilegal de armă, pentru a se stabili în ce condiții au fost obținute avizele.
Conform legii, pe baza documentelor care îi dădeau dreptul să omoare un urs, prințul ar fi putut scoate trofeul, blana ursului Arthur, din țară. De altfel, de aceea blana ar fi și ajuns la tăbăcit. Era nevoie doar de o semnătură a ministrului Mediului. Numai că acum este exclus ca trofeul, care cel mai probabil va ajunge probă la dosar, să mai părăsească România.
„Acest urs a fost surprins de camerele noastre în munții Vrancei în vecinătatea fondului cinegetic Ojdula și este o șansă ca el să fie exact ursul împușcat la Ojdula în luna martie”, a declarat Mihai Pop, voluntar al Asociației pentru Conservarea Diversității Biologice din Focșani, potrivit B1TV.
Și Gabriel Păun, președinte ”Agent Green”, ONG-ul care a dezvăluit prima dată cele întâmplate, recunoaște animalul: „Are unele particularități pe care le știu din observații directe, care mă duc cu gândul că cel mai probabil l-a mai văzut și altcineva pe ”Arthur”.
Ministrul Mediului, Tanczos Barna (UDMR), a anunțat că va schimba modul în care se va interveni atunci când un urs devine periculos. Asta deși Arthur nu a fost considerat niciodată un animal periculos, căci nu s-a apropiat deloc de comunități.
O modificare va preciza că ursul agresiv ar trebui împușcat efectiv de membrii Asociației de Vânători, și nu de vânători amatori.
Până acum 11 ani, scoaterea din țară a trofeelor de vânătoare era interzisă prin lege. Laszlo Borbely, ministrul Mediului de atunci, tot de la UDMR, a abrogat ordinul.