Ministerul Muncii a lansat în dezbatere publică un proiect de Ordonanță care prevede creșterea cu 10% a salariilor pentru anumite categorii de bugetari. Majorarea ar urma să fie acordată în două tranșe de câte 5%, chiar în lunile iunie și septembrie – perioadă de alegeri.
Potrivit proiectului, preluat de B1TV, vor beneficia de salarii majorate angajații din instituții de cultură, Registrul Comerțului, diplomați, cei din apărare, primării și instituții finanțate din venituri proprii ale Guvernului și Parlamentului. „Nivelul salariului de bază pentru personalul cuprins în anexele nr. III, IV, VII, VIII, precum și în capitolul VI al anexei nr. V la Legea-cadru nr. 153/2017 se majorează cu 10% față de nivelul acordat pentru decembrie 2023, în două tranșe de câte 5%”, se arată în document.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat că „vorbim de majorări de 5% și 5% pentru categoriile care nu au primit, celor care au venituri foarte mici”.
Această decizie vine într-un context bugetar dificil, Guvernul prognozând un deficit de 5% la finalul anului, în timp ce Comisia Europeană estimează chiar 6,9%. România este deja singura țară din UE în procedură de deficit excesiv.
Specialiștii trag un semnal de alarmă privind cheltuielile nejustificate. „Guvernul trebuie să facă tot posibilul să nu mai genereze putere de cumpărare din bani pe care nu-i are”, a avertizat profesorul de economie Cristian Păun.
Valentin Lazea, economistul-șef al BNR, are un discurs similar: „Cei care solicită creșteri de salarii își închipuie că nu tot ei vor plăti anul viitor nota de plată? Speră ei că la anul nota va fi achitată de alții? Deci, a cere acum măriri, când toată lumea știe că la anul va veni nota de plată, mi se pare o speranță deșartă”.
Prin urmare, aceste majorări salariale în luni de alegeri ar putea duce la creșteri de taxe și impozite în 2025, pentru acoperirea deficitului bugetar.