Călin Popescu Tăriceanu este acuzat oficial de abuz în serviciu. Liderul Alde a fost la Parchetul General pentru a lua la cunoștință de învinuirile care i se aduc, din perioada în care era președinte al Senatului. La ieșire, Tăriceanu a spus că nu a dat nici o declarație, însă procurorii „fac o confuzie” în cazul său.
Dosarul a fost deschis în urma unei plângeri referitoare la Călin Popescu Tăriceanu şi Cristian Marciu, senator PSD de Giurgiu. Ancheta vizează modul în care Marciu a fost menţinut în funcţie după ce în anul 2015 magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie l-au declarat, definitiv, incompatibil după ce a avut afaceri cu instituţii ale statului. Tăriceanu ar fi vizat de această anchetă deoarece, în calitate de preşedinte al Senatului, nu ar fi dat curs, în 2017, solicitării Agenţiei Naţionale de Integritate de a-l elibera din funcţie de Marciu.
„Sigur că procurorii, cred, că fac o confuzie. Președinele Senatului cred că e șeful Senatului. Sunt niște proceduri în Senat. Deciziile de incompatibilitate care se pun în practică se pun cu votul majorității senatorilor, nu la discreția președintelui Senatului”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, la ieșirea de la Parchet, potrivit PsNews.
Fostul lider al Senatului a adăugat că nu a dat nicio declarație în fața procurorilor, ci a venit doar pentru a cere dosarul în vederea studierii insistând pe tema ”confuziilor”
„Nu am nicio emoție. Sunt niște confuzii pe care le face procuratura cu privire la atribuțiile președintelui Senatului”, a adăugat Tăriceanu.
Varianta „confuziilor” a susținut-o și în Parlament, anterior audierii de la Parchetul General.
„Din ceea ce a apărut în presă, pentru că practica scurgerii informaţiilor către presă este una obişnuită a parchetului din România, am aflat că sunt acuzat de abuz în serviciu în legătură cu neaplicarea unei decizii de incompatibilitate cu privire la un senator. Ceea ce doresc să subliniez este că nu preşedintele Senatului, care are un rol mai degrabă de reprezentare şi nu are funcţie executivă, nu preşedintele Senatului este cel care decide dacă un senator îşi păstrează calitatea de membru al Senatului sau şi-o pierde, acest lucru se face în urma unei proceduri pe care am îndeplinit-o în mod riguros pe baza regulamentului Senatului, iar decizia se ia de către plenul Senatului cu majoritatea membrilor săi. Până nu voi vedea dosarul mai multe detalii nu pot să vă dau. Bănuiesc că aceasta este speţa şi cred că aici este vorba de o confuzie, dacă nu chiar mai mult, de o necunoaştere a prevederilor legale de către cei de la Parchet. (…) Merg la Parchet, am tot interesul să colaborez cu justiţia pentru lămurirea acestor chestiuni”, a spus Tăriceanu.