PSD a pierdut în Parlamentul European, Au cerut dezbateri pe alegerile în două tururi din România
PSD a pierdut în Parlamentul European, Au cerut dezbateri pe alegerile în două tururi din România

PSD a pierdut lupta din Parlamentul European cu PNL. Social-democrații ceruseră dezbateri pe tema modificării legislației electorale din România, după ce Guvernul și-a asumat răspunderea pe modificările care să permită alegerea primarilor în două tururi. Parlamentul European a respins solicitarea PSD.

Anunțul a fost făcut de europarlamentarul Eugen Tomac, potrivit publicației Știri pe Surse.

„NUe de la Bruxelles pentru PSD! PSD a încercat atacarea României în Parlamentul European în urma deciziei Guvernului Orban de a-şi asuma răspunderea pe legea revenirii la alegerea primarilor în două tururi! Solicitarea de a iniția o Rezoluție împotriva României a fost respinsă ferm. Doar socialiștii și comuniştii europeni au susținut PSD în Parlamentul European”, a scris Eugen Tomac, miercuri, pe Facebook.

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan a explicat că PSD a motivat că modificarea legislației electorale trebuie discutat în PE pe motiv că afectează statul de drept în România.

„Chiar acum am bătut din nou PSD în plenul Parlamentului European. PSD a cerut dezbatere despre România în plenul Parlamentului European sub pretextul că alegerea primarilor în două tururi ar afecta statul de drept din România”, a scris și Siegfried Mureșan pe Facebook.

Dacă Parlamentul European nu consideră alegerile în două tururi o problemă, Adunarea Parlamentară a Consiliul Europei (APCE) a sesizat, miercuri, Comisia de la Veneția, la solicitarea PSD, pe tema proiectului de lege asumat de Guvern privind alegerea primarilor în două tururi. Social-democrații au acuzat „un abuz de putere al Guvernului Orban”.

Încă de luni, PSD a transmis Comisiei de monitorizare a Consiliului Europei, că intenția Guvernului PNL de a modifica legea electorală înainte de alegeri este „o procedură care încalcă flagrant prevederile Comisiei de la Veneția”.

La rândul său, liberalii au trimis o scrisoare Consiliului European în care au precizat că modificările aduse legii electorală sunt necesare și vin ca urmare a mai multor nemulțumiri din partea societății. PNL a cerut Consiliului să nu alimenteze demersurile politice ale PSD prin sesizarea Comisiei de la Veneția.

Totodată, PSD va depune, joi dimineață, moțiunea de cenzură pe angajarea răspunderii Guvernului pentru alegerea primarilor în două tururi, a anunțat Marcel Ciolacu.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *