Canalul Bâstroe a fost adâncit de ucraineni cu până la șapte metri
Canalul Bâstroe a fost adâncit de ucraineni cu până la șapte metri

Canalul Bâstroe a fost adâncit de ucraineni cu până la șapte metri, susțin surse din transporturi, pentru că o concluzie oficială nu a fost formulată până acum în cazul măsurătorilor care au avut loc pe canal.

Ucrainenii au făcut în Canalul Bâstroe dragaje de adâncire pentru a ajunge la 7 metri, ca să poată trece nave de mare tonaj, susțin surse din Ministerul Transporturilor, pentru Libertatea, transmite B1TV. Oficial, autoritățile n-au comunicat nici acum rezultatele măsurătorilor făcute luna trecută în partea ucraineană a canalului.

Inițial, canalul Bâstroe avea o adâncime de maximum 4 metri, ceea ce nu permitea navigația navelor fluviomaritime de mare capacitate. După lucrările de dragaj, Canalul Bâstroe a fost adâncit la 7 metri. Acestea sunt rezultatele măsurătorilor”, au declarat surse din cadrul ministerului condus de Sorin Grindeanu (PSD).

Mai exact însă, adâncimea de 7 metri se regăsește doar la trecerea de la Chilia și în fata portului Izmail.

Acum ar trebui ca Ministerul Mediului să interpreteze datele și să stabilească dacă aceste lucrări vor afecta biosfera Deltei Dunării.

Sorin Grindeanu (PSD), ministrul Transporturilor este cel care a atras atenția asupra lucrărilor și a cerut Ministerului Mediului și celui de Externe să intervină, deoarece are informații că ucrainenii fac pe Bâstroe lucrări ce pot afecta biodiversitatea în Deltă.

A urmat un lung șir de declarații contradictorii, atât în partea ucraineană, cât și în cea română. Luarea măsurătorilor de către români a tot fost amânată, până când ucrainenii au acceptat să se facă, dar cu o navă a lor. Partea română a acceptat condiția, susținând că softul folosit de ucraineni e identic cu al nostru.

Ucraina a transmis într-un final că a făcut lucrări pe Canalul Bâstroe ca adâncimea de navigare să crească de la 3,9 la 6,5 metri. Date oficiale arată că adâncimile naturale ale acestui canal ajung chiar și până la 14 metri.

Pe 9 mai, ministrul Mediului, Tanczos Barna (UDMR), a declarat că specialiştii în hidrologie analizează datele provenite din măsurători și că asta va dura 10-14 zile.

Scandalul de putinism

În fața acuzațiilor că face jocurile Rusiei, alimentând tensiuni cu Ucraina, Sorin Grindeanu s-a apărat: „Asta este o prostie cu propaganda rusă, am văzut că se tot duce cu putiniştii. Sunt două lucruri separate şi eu cred că am dovedit şi eu şi Ministerul Transporturilor, şi România în acest an că suntem total de partea de Ucrainei. (…) Ce ar fi trebuit să fac? Trebuia să mint că nu am văzut?”.

Reacția cea mai dură pe subiect a venit de la Marcel Ciolacu, liderul PSD și președintele Camerei Deputaților, care practic a acuzat Ucraina că minte și manipulează: „România nu permite sub nicio formă distrugerea #Deltei Dunării! Lucrările de pe Canalul #Bâstroe trebuie să înceteze ACUM! Statul și poporul român au fost solidari și au ajutat, la greu, Ucraina. Poporul român însă nu acceptă să rămână fără această minune a naturii care este Delta Dunării! Vreau să fiu foarte clar: minciunile, manipulările și minimalizarea problemei trebuie să înceteze!”.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *