Carantina care să închidă economia nu este luată în considerare de guvern, susține ministrul finanțelor, Florin Cîțu. Nici în primăvară nu au fost închise toate sectoarele iar acum se caută soluții pentru a funcționa în continuare.
Florin Cîțu a amintit de situația grea din primăvară, moștenită de la PSD, care „a lăsat rezervele pe zero”.
„Am învățat foarte mult din perioada martie-aprilie, carantina din primăvară și va spun că nici atunci nu am fi mers în acea direcție și România este tara care n-a închis toată economia,tot ceea ceea a însemnat sector construcții ș.a.md., n-a fost închis. Nu ne duceam spre acel lockdown, dacă am fi găsit rezervele României, dacă era ceva acolo, dar acești oameni au lăsat rezervele și încă aștept instituțiile statului să-i ia pe cei responsabili că mi se pare ca acolo este chiar o crimă împotrivă românilor. Aștept să investigheze pentru că am găsit rezervele pe zero pentru măști, dezinfectat, nu era nimic acolo. Eu cred ca trebuie sa mergem în perioada următoare cu economia deschisă, dar cu reguli clare” a declarat Florin Cîțu la B1TV.
În criza sanitară, Guvernul încearcă acum să nu închidă economia, iar în cel mai rău caz aceasta să funcționeze la capacitate mai mică a mai spus Florin Cîțu.
„Sunt foarte mulți antreprenori care asta ne cer: cum să-și țină deschisă compania, cum sa vină oamenii la muncă și poată să funcționeze în condițiile care sunt acum, poate cu mai puțini oameni, dar să nu închidă de tot. Asta este obiectivul: să rămânem cu economia deschisă, poate la capacitate mai mică, dar să nu închidem economia. Asta a fost discuția și cu HORECA, până la urmă am ajuns să rămână deschise 30%, 40%. Împreună putem să găsim soluțiile, dar soluția nu este închiderea economiei, pentru ca avem nevoie să funcționeze, avem nevoie de venituri la buget, ca acei bani să se ducă înapoi în economie. Obiectivul nostru este de a nu închide economia, nu vrem să închidem economia pentru că asta este reţeta clară spre faliment. Costul acelor două luni de zile (martie, aprilie, n.r.) a fost de aproape două puncte procentuale din PIB, din creşterea economică, enorm în acea perioadă”, a declarat ministrul de Finanţe.