Carantina totală s-a instaurat în România în plină criză a coronavirusului, prin cea de-a treia ordonanță militară. Măsura a fost anunțată marți la prânz de președintele Klaus Iohannis, iar ordonanța militară a fost prezentată seara de ministrul de interne Marcel Vela. Oamenii nu mai pot ieși din casă decât în condiții stricte iar bătrânii peste 65 de ani, categoria cea mai expusă coronavirusului, pot părăsi locuințele între orele 11-13.

Carantina totală înseamnă, potrivit lui Marcel Vela, că începând de miercuri se interzice prin ordonanță militară circulaţia tuturor persoanelor în afara locuinţei, cu excepţia celor care merg la serviciu, la cumpărături de primă necesitate sau pentru animalele de companie, potrivit PsNews.

„Se interzice circulația tuturor persoanelor în afara locuințelor cu excepții: interes profesional, de la locuință la locurile de desfășurare a activității (instituții media, șantiere, unități de producție etc.), deplasarea pentru achiziționarea de bunuri.

Circulația persoanelor peste 65 de ani în afara locuinței e permisă numai între orele 11 și 13 strict pentru: cumpărături, asistență medicală, îngrijirea unui minor, asistența altor persoane vârstnice, activitate fizică individuală, nevoile animalelor de companie.

Circulația persoanelor peste 65 ani e permisă și în afara intervalului 11-13 dacă se face în interes profesional sau în interes agricol (profesori, oameni de afaceri etc)

Pentru verificarea motivului deplasării, angajații prezintă adeverința de serviciu semnată de angajator. Am cerut să fie acceptată adeverința fără ștampilă. Liber profesioniștii, PFA prezintă declarație pe proprie răspundere. Declarațiile trebue să cuprindă, numele, data nașterii, motivul deplasării, data, semnătura. Declarația poate fi prezentată și prin intermediul telefonului, tabelei. Măsura se aplică de mâine, 25 martie, ora 12.00”, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, într-o declarație televizată.

Măsuri suplimentare de luptă împotriva coronavirusului

Se instituie măsura izolării la domiciliu sau carantinării pentru toate persoanele care intră în România.

Autoritățile locale au obligația să identifice și să adăpostească persoanele fără adăpost.

Instituțiile publice și firmele au obligația de a marca cu semne vizibile zona pentru clienți.

Administratorii piețelor agroalimentare au obligația de a organiza activitatea astfel încât să se păstreze distanța socială.

Se suspendă toate zborurile spre / dinspre Franța și Germania pentru 14 zile. Restricția nu se aplică zborurilor de urgență, de stat, tehnice, necomerciale. Se aplică de la ora 23, de mâine, 25 martie.

Se interzice accesul piloților la bordul navelor venite din zonele roșii și galbene dacă nu au măsuri de protecție.

Carantina totală. Armata iese pe străzi

În condițiile Ordonanței militare nr. 3, MApN asigură:

a. Preluarea în pază a unor obiective,

b. Personal și mijloace logistice pentru ordone publică,

c. Sprijinirea Poliției de Frontieră.

Instituțiile de siguranță națională vor proiecta aplicații software pentru a comunica în timp real cu persoanele carantinate sau izolate la domiciliu.

Documentele care expiră pe perioada stării de urgență pot fi schimbate într-o perioadă de 90 de zile după expirarea stării de urgență.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *