Carnea, un lux pentru români
Carnea, un lux pentru români

Carnea a devenit un lux pentru români. Crizele suprapuse şi un război la graniță au dus la preţuri mai mari la raft. Iată ce cantități cumpără românii, dar şi cum fac faţă preţurilor mari de la raft.

De la furaje mai scumpe şi până la costurile ridicate cu combustibilul sau electricitatea, toţi aceşti factori au dus la preţuri mai mari la raft, potrivit Antena 3.

Conform un studiu, în primul trimestru al acestui an preţul la carnea de pui a crescut cu peste 30% comparativ cu același trimestru al anului trecut.

Dacă ar fi să cumpărăm din piaţă un kilogram de cotlet de porc fără os pentru grătar trebuie să scoatem din portofel 32 de lei. Pentru un kilogram de piept de pui dăm 27 de lei. Diferența de anul trecut este de 10 lei, însemnând exact 5 franzele.

În piaţă, oamenii spun că nu renunţă la carne, însă cumpără cantități mai mici faţă de anul trecut.

„Dacă anul trecut luam mereu de 20 de lei carnea de porc, acum peste 30 de lei. Luăm din ce în ce mai puţin, cât ne permitem”, spune o pensionară pentru Antena 3.

„Mai puţină că suntem pensionari, pensiile sunt mici”, spune şi un pensionar.

În supermarket, carnea de porc provine în general din import, prin urmare, e mai ieftină decât în piaţă.
Dacă alegeți carne din supermarket pentru grătar, trebuie să ştiţi că faţă de piaţă veți plăti cu 2 lei mai puţin pentru un kilogram de cotlet de porc fără os, mai exact 30 de lei şi cu 2 lei mai mult pentru un kilogram de piept de pui, ajungând la 29 de lei kg.

În plus, în supermarketuri, românii mai caută şi oferte.

Fermierii atrag atenţia că din cauza costurilor foarte mari, producția de carne va scădea, iar fermele vor fi tot mai puține.

„Avem afectate suprafețe destul de însemnate. Vom recolta, probabil, la jumătate din ce am recoltat anul trecut.

Pe fondul creșterii costurilor cu energia electrică, cu gazele, dar şi pe criza climatică, foarte puține ferme vor dori să-şi extindă activitatea.

Trendul este descrescător, cererea fiind constantă, oferta fiind în scădere. Foarte posibil să avem creşteri de preţ. Este posibil să avem un procent cu două cifre chiar de creştere”, spune Ionel Arion, preşedinte ProAgro.
Conform unui studiu realizat de o companie de cercetări de piață, peste 90% dintre români consumă carne cel puțin o dată pe săptămână, iar 49% din ei includ carnea în meniul zilnic.

 

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *