Preţurile alimentelor de bază au crescut în medie cu 15,5 procente, față de aceeaşi perioadă a anului trecut, însă, conform unei analize a Comisiei Europene, unele produse sunt mai scumpe şi cu 40%.
Plătim în medie în plus și cu 20 de procente, pentru lapte, ouă, şi orez. Asta în condițiile în care salariile românilor sunt de departe mult mai mici, arată un reportaj realizat de Știrile Pro TV .
Pentru analiză, am ales prețurile practicate de un hipermarket care are magazine atât în România, cât și în Spania ori Italia. Am luat câteva produse similare, pe care le găsim în cele trei țări și am transformat costul la cursul euro de cinci lei, potrivit Pro TV.
Cât costă puiul, lactatele și un pachet de biscuiți în Spania
O caserolă pulpe de pui: 23,5 lei
Brânză – 125 grame: 4,45 lei
Patru iaurturi naturale: 10 lei
Un pachet de biscuiți cu ciocolată: 16,45 lei
Total: 54,4 lei
Prețurile alimentelor în Italia
O caserolă pulpe de pui: 23 lei
Brânză – 125 grame: 5,45 lei
Patru iaurturi naturale: 11,45 lei
Un pachet de biscuiți cu ciocolată: 14,95
Total: 54,85 lei
Diferența de prețuri între București și Barcelona
1 l lapte: România – 1,22 euro; Barcelona – 0,94 euro
1 kg orez: România – 1,43 euro; Barcelona – 1,26 euro
1 kg roșii: România – 2,10 euro; Barcelona – 1,91 euro
10 ouă: România – 2,49 euro; Barcelona – 2,44 euro
1 l lapte: România – 2,49 euro; Bologna – 1,12 euro
1,5 l apă: România – 0,58 euro; Bologna – 0,38 euro
Chiar dacă avem prețuri asemănătoare la unele produse cu cele din afară, la final de lună, românii suferă mai mult. Puterea noastră de cumpărare este de patru ori mai mică decât a francezilor și de două, trei ori mai redusă decât cea a spaniolilor ori italienilor. Și asta pentru că în aceste țări salariul minim net sare de 750 de euro lunar, față de 364 de euro, cât primește în mână un român.
Valoarea salariului minim net în România, Franța, Italia și Spania
Franța – 1.603 euro
Italia – 920 euro
Spania – 764 euro
România – 364 euro
Inclusiv o analiză a Comisiei Europene arată că în România unele alimente au înregistrat creșteri de prețuri de aproape 40%, cum ar fi uleiul și grăsimile. De altfel, în medie produsele alimentare de bază sunt cu 15,5 % mai scumpe, față de perioada similară a anului trecut.