Cătălin Drulă se teme că instituțiile statului au fost folosite pentru a descuraja protestele și opoziția parlamentară. Tacticile nu sunt noi și includ amenințări și chiar întocmirea de dosare penale împotriva protestatarilor și opozanților.

Drulă a comparat acțiunile coaliției guvernamentale PSD-PNL cu practicile autoritare observate în țări precum Turcia sub conducerea lui Erdogan sau regimul din Belarus, citând exemple de abuz de putere care reduc libertățile democratice. Acesta a condamnat și răspunsul coaliției la protestele fermierilor și transportatorilor.

Libertatea de exprimare, libertatea de a nu fi de acord cu acest guvern PSD – PNL e sfântă. Or, ceea ce încearcă prin intimidare – sunt 24 de dosare penale făcute unor oameni care spuneau ”Haideţi să mergem acolo cu protestul nostru” – asta numai Erdogan făcea la Istanbul când îi urmărea pe cei din Piaţa Taksim, sau regimul din Belarus, unde un avion a fost obligat să aterizeze, iar un activist a fost arestat. Ne îndreptăm spre o zonă de reducere a democraţiei”, a declarat Cătălin Drulă, marți seară într-o emisiune, transmite B1TV.

Drulă a cerut demisia ministrului Justiției Cătălin Predoiu (PNL) ca urmare a ridicării activistei civic Anticorupție Angi Șerban de către poliție, în baza unei postări pe Facebook. Liderul USR a solicitat o investigație independentă pentru a clarifica circumstanțele ridicării acestei activiste, punând sub semnul întrebării procedurile de interceptare ale poliției: „Ce s-a întâmplat apoi cu urmărirea sa şi ridicarea de la o adresă unde Poliţia ştia că e, deşi nu acolo are adresa în buletin – deci pe baza unor interceptări – amprentarea… (…) Mă întreb cum ar putea Poliţia să ştie unde e o persoană când nu e la adresa din buletin. Doar pe baza unor interceptări electronice…”

În timp ce a admis că Angi Șerban ar fi putut folosi un limbaj intens, Drulă a susținut necesitatea unei astfel de retorici din partea presei și societății civile pentru a sublinia problemele din sfera politică. Totodată, a evidențiat că activista a folosit o metaforă și nu a îndemnat la violență, spre deosebire de interpretarea poliției.

Președintele USR a dezvăluit și tendința unor lideri PNL de a folosi amenințarea cu dosare penale ca mijloc de presiune politică, menționând exemplul lui Lucian Bode, fostul ministru de Interne, care a amenințat membrii USR cu dosare penale.

De altfel, vedem lideri ai partidului (PNL)… vorbesc despre cel care are Ministerul de Interne şi zona de servicii – dl Hellvig a fost şef la SRI, îl avem pe Predoiu, un apropiat al serviciilor secrete, şef la MAI – vedem lideri de acolo care ameninţă cu dosare, cu urmăriri. Dl Silviu Mănăstire, şeful de cabinet al dlui Bode, a ameninţat colegi de partid.

Dl Bode a ameninţat în Parlament… E o tendinţă de a folosi instituţiile statului, pe care au reclamat-o de altfel şi sindicate din Poliție, în scopuri politice” a mai spus Drulă.

Președintele USR a mai susținut că fermierii și transportatorii protestează pașnic, precum cei din alte state europene, și a remarcat faptul că Poliția a fost foarte harnică în a le deschide dosare penale, dar nu l-a împiedicat pe Vlad Pascu să-și continue drumul cu mașina în stațiunea 2 Mai, deși i-a găsit droguri în autoturism, și astfel tânărul a ajuns să ucidă doi tineri.

„Să ne mai aducem aminte de un moment de un ridicol suprem (tot de la protestele de zilele acestea). Un luptător al trupelor speciale – care se folosesc în alte situaţii, precum luări de ostatici sau împotriva unor clanuri periculoase – cu o armă cu gloanţe de cauciuc îndreptată către blocul motor al unei maşini. Nu sunt specialist în balistică, dar mă întreb cum ar trece un glonţ de cauciuc printr-o capotă, apoi ar afecta un bloc motor. E evident că omul, pus de şefi, e într-o poziţie de intimidare”, a mai spus președintele USR, denunțând „brutalitatea Poliției” pe fondul directivelor date de Predoiu.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *