Banii pierduți de România pentru că nu intră în Schengen înseamnă miliarde de euro pentru economia românească. Votul negativ dat de Austria înseamnă pentru economia României pierderi de 10 miliarde euro anual, a spus ministrul Economiei, Florin Spătaru.
„O astfel de decizie înseamnă 10 miliarde de euro pe care economia România i-ar putea pierde prin neintrarea în Schengen şi aproximativ 1,5 miliarde de euro pe care îi plăteşte orice cetăţean sau orice companie care trebuie să tranziteze graniţele, neintrând în Schengen”, a spus ministrul, potrivit B1TV.
Ministrul Economiei a condamnat caracterul politic al deciziei Austriei:
„O decizie care ar fi trebuit să fie tehnică s-a transformat într-o decizie care, din punctul meu de vedere, contravine acelui principiu al solidarităţii de care de care ar trebui să dăm dovada în acest moment. Cred că sunt nişte costuri pe care le plătim de foarte mulţi ani, pentru că, tehnic vorbind, noi am îndeplinit aceste condiţii de foarte mult timp.
Vă daţi seama că aceste sume care ar fi trebuit să intre în bugetul României sunt necesare. De aceea, probabil că următoarea etapă va fi să vedem cum vom face ca o parte din aceste costuri totuşi să-i să fie alocate României, pentru că economia are nevoie de aceste fonduri”, a adăugat el.
Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a anunţat joi, la Bruxelles, că România şi Bulgaria nu au fost admise încă în Spaţiul Schengen.
Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne a respins joi aderarea Bulgariei şi României la spaţiul Schengen, două voturi fiind împotrivă, în condiţiile în care era nevoie de unanimitate.
În urma veto-ului Austriei și Olandei dat joi, în cadrul Consiliului JAI, România nu a putut adera în Spațiul Schengen. Astfel, România nu va putea face parte din spațiul în care nu mai există controale la vămile interne. Iată dacă România mai poate spera la un vot în viitorul apropiat.
Decizia de aderare în Schengen a României și Bulgariei poate fi luată doar de o singură instituție: Consiliul UE. Aceasta poate fi luată doar în cadrul întrunirii miniștrilor justiției și ai afacerilor interne din toate statele membre ale UE.
O nouă șansă a României de a adera în Schengen poate fi în luna martie 2023, atunci când este programată reuniunea Consiliului JAI, care, de regulă, are loc o dată la trei luni.