Câți profesori se vor vaccina este unul din factorii care vor contribui la decizia deschiderii școlilor pe 8 februarie, a spus ministrul educației, Sorin Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu a spus că va primi date despre intenția profesorilor de a se vaccina până pe 15 ianuarie, în condițiile în care cadrele didactice sunt prevăzute în categoria a doua de populație la vaccinare, etapă care nu va începe la acea dată. Cîmpeanu a spus, în platoul B1TV, că va solicita coordonatorului campaniei de vaccinare includerea profesorilor în rândul personalului prioritar:

„Data de 8 februarie este planificată drept începerea semestrului 2. Reiterez declarația pe care am făcut-o și o repet cu consecvență. Ne dorim redeschiderea cât mai grabnică a școlilor în format clasic. Această redeschidere se va putea face doar după o analiză profesionistă și responsabilă. Așa cum ați văzut, după vacanța de iarnă este probabil să avem o rată de infectare mai mare pe care să o avem la jumătatea lunii ianuarie. Pe cale de consecință, la jumătatea lunii ianuarie, vom avea doi parametrii principali: evoluția epidemiologică, prin rata de infectare și evoluția campaniei de vaccinare.

Alături de acești parametri vom avea în analiză și măsurile pe care le adoptă alte state care se confruntă cu această situație. Știți bine că noi am avut școlile închise, când alte state le-au avut deschise, iar acum unele dintre le se gândesc să le închidă. Vom avea un alt barometru de luat în considerare: starea învățământului românesc după atâta timp de învățământ real”.

Câți profesori se vor vaccina. Sunt 340.000 de persoane angajate în sistemul de învățământ, și până pe 15 ianuarie toți trebuie să completeze un chestionar despre vaccinare, a mai spus Cîmpeanu.

„Până pe data de 15 ianuarie am cerut să știm disponibilitatea personalului din învățământ cu privire la vaccinare. Este vorba despre 340.000 de angajați din învățământ. O chestionare către toate școlile și universitățile din România. Răspunsul nu presupune o obligare de vaccinare.

Urmare a acestui răspuns pe care îl vom avea pe 15 ianuarie vom intra în legătură cu coordonatorul campaniei de vaccinare pentru a putea beneficia de o prioritate conformă cu prioritatea pe care spunem cu toții că o acordăm educației, pe care spunem cu toții pe care o acordăm subiectului redeschiderii școlilor. Indiferent care va fi rezultatul acestor raportări numerice, vreau să vă spun, că plecând de la ideea că nu există o soluție perfectă care să elimine total riscul de transmitere epidemiologică suntem datori să luăm măsură cu măsură. Fiecare cadru vaccinat va însemna un risc mai mic pentru transmiterea bolii. În momentul în care vom avea un număr suficient de mare, aștept rezultatul până pe 15 ianuarie, siguranța profesorilor în școli va fi mai mare”, a precizat ministrul educației.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *