Cazurile de coronavirus în România. De ce mor și pacienții tineri aparent sănătoși, explică doctorul infecționist Adrian Marinescu
Cazurile de coronavirus în România. De ce mor și pacienții tineri aparent sănătoși, explică doctorul infecționist Adrian Marinescu

Cazurile de coronavirus în România au fost de cele mai multe ori ale unor persoane în vârstă, suferinde de boli cronice. Au murit însă și pacienți mai tineri, chiar și de 30 de ani, așa cum rezultă din datele zilnice prezentate de Grupul de Comunicare Strategică. Până acum, au murit 229 de persoane iar medicul infecționist Adrian Marinescu a explicat cum a fost posibil ca decesele să survină și în rândul tinerilor sănătoși.

„Numărul de îmbolnăviri nu a fost mai mare. De asemenea, cazurile severe au fost și ele într-o limită rezonabilă. Se întâmplă să fie și forme severe, critice și care să ducă la deces chiar la vârste tinere, asta să știți că se întâmplă oriunde în lume. Chiar dacă se întâmplă rar, sunt situații când pacienți tineri, care aparent n-au boli asociate, fac o formă fulminantă. Aici sunt mai multe teorii descrise, fie e vorba de faptul că e o expunere prelungită în raport cu virusul – asta se întâmplă de obicei în rândul personalului medical, dar nu numai – dar sunt și persoane tinere, cum s-a întâmplat cu medicul oftalmolog din China, care era tânăr, n-avea afecțiuni preexistente și a ajuns la o formă severă, și a ajuns la deces. Au fost niște adolescente în Franța, copilul de un an din Statele Unite. (…) Ori o expunere prelungită, ori poate fi vorba de o hiperreactivitate imună. Adică să spunem că uneori imunitatea dă un răspuns exagerat, iar atunci apare această formă fulminantă”, a declarat Adrian Marinescu, la B1TV.

La fel ca și în China, și în România cazurile de coronavirus ar fi putut să apară mai devreme decât au crezut medicii, la pacienți care nu și-au dat seama că sunt infectați cu virusul.

„În China, cu siguranță nu e vorba numai de faptul că datele nu au fost prezentate corect, dar ei au avut infecția înainte de momentul în care și-au dat seama. Adică au avut forme asimptomatice, au avut forme ușoare. Cu siguranță ele au început undeva din noiembrie. Acesta este și motivul pentru care acolo lucrurile s-au extins destul de repede. E greu de zis când a fost primul caz de infecție sau când s-a întâmplat prima dată în România” a mai spus Adrian Marinescu.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *