În primul său editorial după ce a fost concediat de Digi 24, gazetarul Cristian Tudor Popescu – CTP – face o paralelă între modul în care se poartă oamenii din jurul său acum și modul în care au făcut-o colegii și o parte dintre cititorii ziarului Adevărul în 1990, după un text critic adresat lui Ion Iliescu.
CTP își începe editorialul „Cum să nu mai fii”, publicat marți pe platforma Republica.ro, amintind de un text care a stârnit un val de indignare în societate. „Daruri pentru președinte” a apărut pe 27 decembrie 1990, în paginile ziarului „Adevărul”, unde era atunci simplu redactor.
Gazetarul nu era un opozant al președintelui Ion Iliescu, după cum însuși mărturisește, însă nici nu făcea parte din hoardele de adoratori. Așadar, în text îi atrăgea atenția lui Iliescu, cu privire la mai multe probleme de comunicare și de fond.
„Nu mă număr printre cei care vă contestă cu orice preț; n-am strigat niciodată «Jos Iliescu!» și nici n-am să strig, chiar obligat, pentru că eu nu sunt marele actor Ion Caramitru. Dimpotrivă, în toate aceste luni am încercat, cu puterile mele, să susțin lucid, rațional, fără exaltări, poziția exprimată de dv. Premisa de la care am pornit a fost – și încă este – că sunteți un om de bună intenție. Dar… Acest dar și altele trebuie să vi le fac de Anul Nou”, scria CTP, în editorialul său din „Adevărul”.
Ce probleme avea Ion Iliescu în 1990
În continuare, CTP vorbea despre faptul că intelectualii, în special cei tineri, nu îl susțin. Explicația stătea în faptul că noul președinte Iliescu avea prea mult din rigiditatea vechiului regim comunist. „Posedați un tip de discurs catastrofal și, probabil, nu vă puteți da seama de asta. Cei 40 de ani de activitate politică sub vechiul regim își spun un cuvânt greu: în ciuda faptului că v-ați schimbat cravatele și croiala costumelor, continuați să vorbiți ca un prim-secretar luminat al județului România”.
„Dacă nu ești la televizor, nu prea mai ești folositor”
După despărțirea de Digi24, CTP spune că a regăsit aceleași atitudini, din partea unor persoane care până de curând îi arătau respect și interes. Cine mi se adresa întrebându-mă respectuos când aș avea timp de o întâlnire, acum îmi spune «mâine, la ce oră să ne vedem», fără semnul întrebării. Diverșii șefuți ai locurilor pe unde mă mai duc au trecut de la «Ce mai faceți, domnule Popescu?» la un «Bună ziua» uscat. Cristian Tudor Popescu, în Republica.ro:
„Inși care, să zicem, că mi-au fost prieteni, n-au stricat nici măcar un telefon pe mine. Unul, cu care n-am mai vorbit de vreo 10 ani, mi-a dat un sms cum că să facem o emisiune împreună. Dacă nu ești la televizor, nu prea mai ești folositor. Nici măcar un om obișnuit, un simplu cetățean nu mă mai consideră, m-au clasat mai jos de atât…”, își încheie CTP editorialul.