Stagiul militar voluntar va aduce beneficii financiare recruților, femei și bărbați, vor să intre în armată. Compensările financiare și modalitatea de acordare sunt în discuții la Comisia de Apărare din Senat, unde au ajuns spre analiză legile care își doresc să modernizeze Armata României.

Președintele Comisiei de apărare de la Camera Deputaților, Laurențiu Leoreanu, a transmis câteva detalii despre propunerile referitoare la stagiul militar voluntar, subliniind beneficiile pe care le-ar avea cei care aleg să participe. Conform discuțiilor, stagiul ar avea o durată de patru luni și s-ar oferi voluntarilor anumite stimulente, inclusiv cazare gratuită. În plus, se menționează că voluntarii ar putea primi o remunerație echivalentă cu trei salarii medii brute pe economie pentru perioada stagiului.

Leoreanu a indicat că printre subiectele discutate se numără și Legea apărării, care este într-o fază finală și urmează să fie trimisă pentru avizare. De asemenea, stagiul militar voluntar s-ar adresa atât bărbaților, cât și femeilor, cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, care nu au efectuat serviciul militar, transmite B1TV.

La stagiul militar voluntar ar putea să participe atât bărbații, cât și femeile cu vârste între 18 și 35 de ani.

S-a discutat pe trei linii legislative: Legea apărării, care este în formă finală şi va pleca pe circuitul de avizare; Legea 446, care a fost gândită şi începută din 2022 şi care vine inclusiv cu statutul militarului voluntar în termen şi acolo sunt, într-adevăr, câteva precizări pe care le-a prezentat ministrul, noi nu am văzut draftul, cu privire la cei care pot să facă (stagiul voluntar – n.r.): femei şi bărbaţi între 18 şi 35 de ani care nu au satisfăcut stagiul militar” a spus deputatul Leoreanu.

Președintele Comisiei de apărare a menționat că Legea 446 a ajuns pentru avizare la Ministerul de Finanţe, după ce a parcurs „toate celelalte puncte de oprire”. „Ministerul Apărării şi noi ne-am dori să intre în această sesiune în dezbatere aceste legi ale apărării, aşa cum le-am numit, şi să le putem dezbate, amenda şi aduce într-o formă finală cât mai repede”, a transmis deputatul.

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, și-a exprimat preocuparea cu privire la scăderea numărului de persoane din armată, în contextul în care se consideră că Europa se confruntă cu o situație nemaivăzută de mult timp. Armata română a avut o scădere numerică semnificativă, spune ministrul, ajungând de la peste 320.000 de oameni la aproximativ 80.000 de militari, alături de personal contractual și funcționari publici.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *