Decizia Bulgariei de a invita "experți" vamali olandezi și austrieci
Decizia Bulgariei de a invita "experți" vamali olandezi și austrieci

Decizia Bulgariei de a invita „experți” vamali olandezi și austrieci să observe operațiunile de la granița cu Turcia este o încercare de a atenua preocupările legate de aderarea la zona de călătorie fără pașapoarte Schengen.

Prim-ministrul Nikolai Denkov a identificat Austria și Țările de Jos drept cele două țări cu rezerve majore cu privire la intrarea Bulgariei în spațiul Schengen și intenționează să le răspundă la preocupările acestora într-o întâlnire programată cu premierul olandez Mark Rutte și cancelarul austriac Karl Nehammer.

Principala preocupare a acestor țări se referă la migrație, în special la situația de la granița turco-bulgară, care a fost în trecut un punct de tranzit pentru traficul de persoane, narcotice și arme din Orientul Mijlociu spre Europa.

Vom încerca să implicăm cât mai mult posibil partenerii din Austria și Țările de Jos, astfel încât să vadă ce este la graniță, pentru că nu este ușor acolo”, a spus Denkov, care a fost la Bruxelles pentru prima dată în această săptămână de când a preluat mandatul la începutul acestei luni.

Bulgaria intenționează să implice cât mai mult posibil Austria și Țările de Jos pentru a le permite să observe situația de la graniță și să ofere „recomandări tehnice” privind securitatea la frontieră cu Turcia. De asemenea, Bulgaria a creat o unitate specială, în colaborare cu Europol, pentru combaterea traficului de persoane transmite B1TV.

Această inițiativă de a partaja expertiza vamală face parte dintr-un „proiect-pilot internațional” demarat în martie sub guvernul anterior al Bulgariei și este parțial finanțat de Comisia Europeană. Scopul acestuia este consolidarea încrederii și demonstrarea angajamentului Bulgariei de a face tot posibilul pentru a gestiona situația de la graniță.

Unul dintre punctele cheie de îngrijorare este punctul de trecere a frontierei Kapitan Andreevo de la granița cu Turcia, care a fost asociat cu activități de contrabandă și corupție. Deși autoritățile bulgare au declarat că au recuperat controlul asupra acestui punct de frontieră sub guvernul anterior, prim-ministrul Denkov a recunoscut că încă se confruntă cu probleme la Kapitan Andreevo.

Este de menționat că Bulgaria se confruntă și cu presiuni politice din partea politicienilor olandezi și austrieci, care au utilizat dezbaterile privind aderarea la Schengen în scopuri politice interne. Aceasta a complicat procesul de aderare al Bulgariei la spațiul Schengen.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *