Daniel Baciu, şeful Casei de Pensii, a explicat într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Antena 3 cum se face evaluarea dosarelor şi modul de calcul. Iată ce pensie va avea un bărbat care a muncit aproape 40 de ani în România.
Mai exact, orice pensionar când a ieşit la pensie are o decizie de ieșire la pensie.
„Acest domn a ieşit la pensie în februarie 2020. Ne uităm, în principal, la stagiul de cotizare realizat, care are două componente: stagii contributive şi stagii necotributive. Al doilea parametru pe care îl urmărim este numărul total de puncte.
Acest domn a realizat un stagiu de 38 de ani o lună şi 20 de zile şi are un total de puncte 23.1875.
Este un stagiu de 22 de ani realizat în grupa a doua de muncă (n.r tricotaj) la care se adaugă un spor anual, astfel încât cu cei 5 ani de condiţii normale realizare ajunge la acest stagiu de 38 de ani în tricotaj.
El are în momentul de faţă un punctaj mediu de 0,8164 pe care îl înmulțim cu valoarea actuală a punctului de pensie de 1.586 lei si vom obține 1.294,81 lei pensia actuală de plată.
Pensiile se calculează pe contributivitate. Deci contează ce salarii a avut de-a lungul întregii activități.
Toţi am trecut printr-o carieră profesională. La început am avut salarii mai mici, de debutant. După aceea salariile cresc proporțional în funcţie cu modul în care avansăm în carieră.
Când se calculează acest punctaj mediu anual se face o medie a tuturor veniturilor”, a explicat Daniel Baciu, preşedintele Casei de Pensii pentru Antena 3.