Amenințarea războiului în Republica Moldova nu este iminentă, consideră președintele republicii, Maia Sandu. Ea le-a transmis moldovenilor că „sunt în siguranță” și că Rusia nu va porni o agresiune împotriva țării lor în viitorul apropiat.

Cu toate acestea, Maia Sandu a precizat că „aparent, orice scenariu este posibil” și va anunța cetățenii țării dacă are loc vreo amenințare la adresa securității naționale, relatează B1TV.

Directoarea serviciilor naționale de informații din SUA, Avril Haines, declara marți că, în opinia comunității americane de informații, pe termen scurt Vladimir Putin dorește să obțină regiunile ucrainene Donețk și Lugansk, să controleze Hersonul și eventual să extindă un coridor terestru către Transnistria.

Pe de altă parte, explica ea, pentru a ajunge în Transnistria, liderul rus ar trebui să instituie o mobilizare generală la nivel național. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a negat chiar miercuri că Vladimir Putin ar urma decreteze legea marțială.

În același timp, Maia Sandu asigură cetățenii Republicii Moldova că nu există, deocamdată, vreo amenințare la adresa securității naționale.

„Cred că suntem în siguranță, deocamdată, Rusia nu are planuri clare în acest sens”, a declarat Maia Sandu, la postul TVR Moldova.

Până acum însă, SUA nu vede dovezi care să indice că Federația Rusă ar intenționa să își extindă războiul din Ucraina în Republica Moldova în acest moment, a declarat ambasadorul american de la Chișinău, Kent D. Logsdon, conform comunicatului transmis de misiunea diplomatică a Statelor Unite de pe malul stâng al Prutului.

„Ambasadorul Logsdon a găzduit o reuniune informală pentru cetățenii Statelor Unite în Republica Moldova marți. Ambasadorul a celebrat eforturile companiilor americane și organizațiilor caritabile în Moldova și a discutat oportunitățile pentru aprofundarea relației între popoarele celor două țări.

El a subliniat că Ambasada Statelor Unite la Chișinău dispune de personal complet și funcționează și s-a angajat să continue să ofere cetățenilor Statelor Unite informații oportune și corecte în ceea ce privește situația de securitate”, se arată în comunicatul transmis miercuri de Ambasada SUA în Republica Moldova.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *