Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, despre Moldova
Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, despre Moldova

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a declarat în timpul unei vizite oficiale la Chișinău că NATO nu vede un risc de natură militară din partea Federației Ruse la adresa Republicii Moldova. El a subliniat că acest lucru se datorează, în parte, eforturilor bune depuse de Ucraina și sprijinului NATO.

Vreau să reconfirm aici la Chişinău faptul că nu vedem un risc de natură militară din partea Federaţiei Ruse la adresa Republicii Moldova, pentru simplul fapt că Ucraina face o treabă atât de bună, şi cu sprijinul nostru, încât acest risc militar în acest moment şi pe perioadă predictibilă nu este”, a declarat secretarul general adjunct al NATO, într-o conferință de presă susținută alături de premierul Dorin Recean, transmite B1TV.

Cu toate acestea, Geoană a avertizat că Rusia derulează un război hibrid împotriva Republicii Moldova. Aceasta include diverse tactici, cum ar fi utilizarea armei energetice, atacuri cibernetice, dezinformare, influențarea mecanismelor democratice, instigarea la revoltă socială și altele. Geoană a subliniat importanța consolidării rezilienței Republicii Moldova și a respectării neutralității acestei țări în fața acestor amenințări hibride.

În concluzie, Geoană a evidențiat că, deși nu există un risc militar direct din partea Rusiei în acest moment, NATO urmărește cu atenție activitățile rusești de război hibrid și sprijină Republica Moldova în consolidarea capacității sale de a face față acestor amenințări.

Asta nu înseamnă că Federaţia Rusă nu a declanşat şi derulează, în timp ce discutăm, tot ce înseamnă arsenalul războiului hibrid împotriva Republicii Moldova, de la folosirea armei energetice, la atacuri cibernetice, la dezinformare, la influenţarea mecanismelor democratice, la instigarea la revoltă socială şi pentru noi este foarte important să întărim rezilienţa Republicii Moldova, respectând neutralitatea acestei ţări” a mai spus Geoană.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *