Marcel Ciolacu își pregătește deja instalarea la Palatul Victoria în locul lui Nicolae Ciucă, anunțând, în paralel cu ședința liderilor PNL în care premierul le-a interzis acestora să atace PSD, modificări majore ale Codului Fiscal, tema centrală fiind taxarea suplimentară a marilor companii, anunță Digi 24.

Surse din conducerea PSD, citat de Digi 24, susțin că se lucrează la „îmbunătățirea programului de guvernare”, și că toate propunerile vor fi „discutate” cu partenerii de la PNL. Sursele citate au ținut să precizeze că în 2023 nu se va modifica nicio taxă și nici în 2024, an electoral, nu se va întâmpla acest lucru. Concret, PSD dorește taxarea marilor companii cu 1% din cifra de afaceri, urmând să fie impus un prag, deocamdată fiind stabilit „de principiu” la 100 de milioane de euro. Ar urma să fie păstrată cota de impozit de 16% pe profit, „dar să nu fie mai puțin de 1% din cifra de afaceri”, susțin sursele citate. Social-democrații încearcă să țintească companiile cu capital străin care, spun ei, ar declara profit zero în România, sau care plătesc către statul român mai puțin de 0,7% din cifra de afaceri. Însă, în cazul în care compania a avut probleme în cadrului unui an, poate fi scutită de plata acestei taxe. Acest lucru însă nu va putea fi permis decât pentru un an, explică social-democrații. Programul de guvernare al lui Marcel Ciolacu ar urma să modifice și principiul impozitării muncii, care este prea mare, în opinia lui Marcel Ciolacu. „Până în 2030 ar trebui să reducem cu 15% impozitarea muncii”, spun cei care lucrează la modificarea programului de guvernare. Acesta trebuie discutat cu cei de la PNL, dar pesediștii se bazează pe relația privilegiată dintre Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă. De altfel, niciun lider al PNL nu a combătut măsurile anunțate de Ciolacu. Premierul Ciucă însuși a declarat luni că „Să discutăm acum despre toate aceste măduri poate fi un subiect de analiză politică. Ciucă a precizat însă că i se pare ”un pic riscant” să fie discutate în spațiul public pentru că nu și-au făcut încă efectele implementate prin noul Cod Fiscal.

PNL a transmis o serie de critici însă prin deputatul Maria Horga.

”Partidul Naţional Liberal nu va susține noi modificări ale Codului Fiscal, mai ales astfel de propuneri care vor afecta negativ economia, mediul de afaceri și bunăstarea cetățenilor. Marcel Ciolacu vorbește despre un impozit de 1% pe cifra de afaceri a marilor companii. Este o idee pe care PSD a mai vehiculat-o în trecut și speram că a renunțat. Marcel Ciolacu nu înțelege sau se face că nu înțelege că o astfel de taxă va avea ca efect creșterea prețurilor inclusiv la multe produse de bază. Orice taxă se regăsește în preț! Vor fi afectați tocmai cetățenii a căror soarta PSD pretinde că o deplânge”, a scris Horga pe pagina sa de Facebook.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *