Vladimir Putin
Vladimir Putin

Președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, e gata să meargă până în pânzele albe alături de Vladimir Putin și spune că distrugerea Rusiei înseamnă și distrugerea țării sale. Lukașenko a vorbit la Erevan, în Armenia, unde Belarus a preluat perședinția Organizației Tratatului de Securitate Colectivă, discursul lui fiind redat de agenția de presă de stat Belta.

„Știți, recent, în mass-media se răspândește opinia că viața, soarta OTSC depinde de „operațiunea” Federației Ruse în Ucraina. Dacă Rusia va câștiga, OTSC va trăi. Dacă, Doamne ferește, nu câștigă, OTSC nu va exista. Și în țările noastre au început să discute multe persoane despre această problemă. Simt că am ajuns la o părere comună: dacă Rusia se prăbușește, atunci sub acest moloz este locul nostru”, a spus Lukașenko. Potrivit lui, astfel de conversații nu ar trebui să existe. El a subliniat că „CSTO va exista și nimic nu se va prăbuși”. „De aceea nu ar trebui doar să ne apărăm, ci să ne înțelegem reciproc (cum obișnuiam să spunem în vremuri normale). „Rusia asta, Rusia asta, rolul cheie al Rusiei…” Deci, astfel de discuții trebuie să înceteze. Nu vom părăsi arena militară și politică. Organizația Tratatului de Securitate Colectivă va continua să existe și nimeni nu va cădea nicăieri. Dar avem nevoie de unitate”, a adăugat președintele Belarusului.

La 23 noiembrie 2022, prim-ministrul armean Nikol Pashinian a refuzat să semneze proiectul de declarație a Consiliului de Securitate Colectivă al OTSC și proiectul privind măsurile comune de acordare a asistenței Armeniei. Potrivit acestuia, proiectul de declarație al CSTO CSC depus spre semnare „nu este suficient de finalizat”.

În octombrie, autoritățile kârgâze au decis să anuleze exercițiile CSTO pe teritoriul lor. Motivul acestei decizii nu a fost menționat. În plus, după anunțul mobilizării în Rusia, Vladimir Putin a început să-și piardă activ aliați. În special, trei țări care sunt sau au fost membre ale Organizației Tratatului de Securitate Colectivă s-au opus participării cetățenilor lor la războiul din Ucraina.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *