E salbă de lumini la Constanța, unde luminițele de Crăciun au fost aprinse
E salbă de lumini la Constanța, unde luminițele de Crăciun au fost aprinse Credit: Info Sud-Est

E salbă de lumini la Constanța, unde luminițele de Crăciun au fost aprinse cu mult timp înainte de sărbătorile în sine, adică chiar din luna noiembrie. Și, dacă economia la curent nu îl preocupă pe edil, ca totul să fie dus la un alt nivel, iluminatul festiv de sărbători în Constanța a costat cel mai mult din România, deși nu pare a fi nimic extravagant, în comparație cu alte orașe ale țării.

Peste 3 milioane de lei a plătit Primăria Constanța pentru împodobirea orașului, încă din noiembrie, orașul devenind, practic, cu cel mai scump iluminat festiv din România.

Beculețele de Crăciun au fost aprinse în Constanța începând de la jumătatea lunii noiembrie. Principalele bulevarde și zone de atracție ale orașului au fost împodobite la un cost de peste 3 milioane de lei, cea mai mare sumă alocată de primăriile marilor municipii pentru iluminatul festiv, potrivit Info Sud-Est.

Totuși, suma este, însă, cu 2 milioane de lei mai mică decât în anii precedenți. De precizat este și că Târgul de Crăciun amenajat de primărie în parcul unui liceu este cel mai mic spațiu festiv pe care l-a avut orașul de sărbători. Anterior, administrația locală amenaja un ”orășel al copiilor” pe suprafețe de câteva ori mai mari.

Municipiul Constanța cheltuie în acest an peste 3 milioane de lei pentru beculețele de Crăciun, cea mai mare sumă dintre cele pe care marile municipii din România, consultate de Info Sud-Est, le-au alocat. La polul opus se află Brașov, cu un buget de sub 500.000 de lei, de șase ori mai mic decât Constanța. În timpul administrației PSD, când era candidat la primărie, Vergil Chițac (PNL) critica dur sumele alocate pentru beculețe, similare cu cea pe care și actualul primar liberal a alocat-o în al doilea an de mandat.

Constanța conduce detașat acest clasament, bugetul pentru luminițe ridicându-se la peste 3 milioane de lei. De notat este că această sumă, deși cea mai mare din țară, este cu aproximativ 2 milioane de lei mai mică față de cea cheltuită anul trecut.

În timpul PSD-ului, sumele erau și mai mari

În timpul administrației fostului primar Decebal Făgădău (PSD), sumele anuale destinate decorațiilor s-au ridicat în mod constant la aproximativ 5 milioane de lei.

În 2020, Vergil Chițac a criticat în mod dur bugetele acordate de administrația Făgădău pentru iluminatul festiv și a decis să organizeze o competiție în care mai mulți operatori economici din Constanța au împodobit câte o zonă a orașului, reducând costurile primăriei în acest sens la zero.

Cu toate astea, în anul următor, primăria a decis să aloce o sumă similară cu cea pusă la dispoziție de vechea administrație PSD – aproximativ 5 milioane de lei fără TVA.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *