Certificatul verde anulat de o instanță din România. Curtea de Apel Cluj a decis că ultimele Hotărâri de Guvern privind prelungirea stării de alertă, dar și pe cea referitoare la introducerea certificatului verde COVID, nu sunt legale. Decizia nu este însă definitivă.
Certificatul verde anulat de o instanță. „Respinge excepţia tardivităţii modificării de acţiune. Respinge excepţia nulităţii cererii de chemare în judecată şi excepţia lipsei de interes a reclamanţilor în formularea acţiunii. Admite în parte acțiunea formulată de reclamanţii K M K şi M G împotriva pârâţilor G R (guvernul României – n.r.) şi M A I. Anulează în întregime HG 826/5 august 2021, H G 932/9 septembrie 2021 şi HG 990/17 septembrie 2021. Respinge capătul privind acordarea de daune morale. Cu drept de recurs în 15 zile de la comunicare. Pronunţată prin punerea la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei Curţii, azi 28.09.2021”, se arată în minuta instanței, citată de HotNews.
HG 990/17 septembrie 2021 este cea care prevede obligația de a prezenta certificatul verde COVID pentru accesul în anumite spații publice și la anumite evenimente, atunci când rata de infectare cu coronavirus în respectiva localitate se află între 3 și 6 la mia de locuitori.
HG 826/5 august 2021 și HG 932/9 septembrie 2021 sunt ultimele două Hotărâri de Guvern prin care s-a prelungit starea de alertă și s-au stabilit scenariile în funcție de incidența cazurilor de COVID.
Atât Renate Weber, Avocatul Poporului, cât și Asztalos Csaba, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), au declarat că măsurile ce restrâng libertățile fundamentale nu pot fi adoptate decât prin lege, în Parlament. Ambii consideră că doar prin lege, nu prin Hotărâre de Guvern, putea fi impus certificatul verde COVID.