Certificatul verde digital va funcționa și în România, de la data de 1 iulie
Certificatul verde digital va funcționa și în România, de la data de 1 iulie

Certificatul verde digital va funcționa și în România, de la data de 1 iulie. Premierul Florin Cîțu a anunțat că aplicația care va conține codul de bare, care, o dată scanat, confirmă că ai fost vaccinat, trecut prin boală sau testat negativ, va fi operațională pentru populație.

Premierul Florin Cîţu a anunţat, joi, după ședința de guvern, că de la 1 iulie va fi operaţional certificatul verde digital.

„O să fie operaţional şi o să fie exact ca în alte ţări, o să călătorească cu certificatul verde, exact în condiţiile care sunt scrise acolo. Am avut o întâlnire cu secretarul general adjunct al Guvernului care se ocupă de aceste certificate, care este, de fapt, o aplicaţie. Şi am avut un update ieri – o să fie gata săptămâna viitoare, deci o să fie la 1 iulie operabil”, a precizat Florin Cîţu, citat de B1TV.

Potrivit șefului Serviciului de Telecomunicații Speciale, platformele informatice dezvoltate pot permite generarea a trei tipuri de certificate: de vaccinare, de ieşire din boală şi de testare.

Se va accesa un portal. Pe acest portal, persoana care doreşte descărcarea unui certificat va furniza câteva date. Aceste date vor fi verificate în sistemele informatice pe care le avem la dispoziţie, respectiv Registrul Naţional de Vaccinare sau Coronaforms, Registrul electronic pentru vaccinare şi aplicaţia Coronaforms pentru celelalte tipuri de certificate. După aplicarea cererii unuia dintre certificate sau mai multe, persoana care încearcă să intre în posesia unui asemenea certificat va primi în contul personal, înregistrat pe platforma informatică, acest certificat. Acest certificat poate fi ţinut fie în mod electronic, pe telefonul mobil sau pe alt device, poate fi şi printat şi poate fi prezentat autorităţilor, existând, de asemenea, aplicaţie dezvoltată care permite verificarea autenticităţii documentului prezentat, datele respectiv fiind corelate cu datele de identitate din documentele personale”, a explicat directorul STS, generalul Ionel-Sorin Bălan.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *