Chinezii care urmau să participe la proteste, blocați cu codul QR
Chinezii care urmau să participe la proteste, blocați cu codul QR

Chinezii care urmau să participe la proteste după înghețarea conturilor s-au trezit cu aplicația COVID colorată în roșu, ceea ce înseamnă că nu mai pot intra în nicio zonă publică unde este necesară scanarea codului QR. În condițiile în care măsura nu mai are ncio legătură cu epidemia de coronavirus și sănătatea publică, oamenii acuză guvernul că se folosește de pașapportul sanitar pentru a le îngrădi drepturile.

Sute de oameni urmau să călătorească pentru un protest în centrul Chinei, dar nu au mai putut să intre în zonele publice după ce autoritățile au modificat în „roșu” permisiunea de mișcare din aplicațiile sanitare ale acestora.

Deponenții plănuiau să călătorească către provincia centrală Henan în această săptămână din diferite părți ale Chinei pentru a protesta împotriva blocării timp de aproape două luni a accesului la cel puțin 178 de milioane de dolari din depozitele lor, ceea ce a lăsat unele companii incapabile să plătească angajații iar indivizii nu-și pot accesa economiile, transmite Reuters citată de Digi24.

Grupurile pentru drepturile omului au avertizat că Beijingul ar putea folosi infrastructura sa vastă de supraveghere Covid pentru a înăbuși dizidența. Fără un cod verde pe aplicațiile lor de pe telefon, cetățenii pierd accesul la transportul public și la spații precum restaurante și mall-uri, precum și dreptul de a călători în țară.

„Ei ne pun cătușe digitale”, spune Chen, un deponent din provincia Sichuan, care a refuzat să-și ofere numele întreg de teama sancțiunilor guvernamentale.

Guvernul provinciei Henan, Comisia Națională a Sănătății și Ministerul Securității Publice nu au răspuns solicitărilor Reuters pentru comentarii.

După focarele recente de Covid, unele regiuni din China au cerut călătorilor să-și înregistreze planurile online.

Un bărbat numit Liu, care trăiește în provincia Hubei, a descoperit că aplicația sa sanitară s-a modificat în roșu în dimineața zilei de 12 iunie după ce s-a înregistrat cu o zi în urmă că va călători spre Henan.

Liu plănuise să călătorească pentru un protest planificat luni în capitala Zhenghou a provinciei Henan, sperând să-și primească banii înapoi. Protestul ar fi fost cel mai recent dintre numeroasele manifestații din Henan în ultimele luni.

Mai mult de 200 de deponenți au fost în mod similar blocați când codurile lor sanitare s-au înroșit, potrivit unor membri ai unui grup de WeChat.

Nu sunt dovezi clare, dar legătura e evidentă 

Nu a putut fi stabilit dacă schimbarea codului a fost menită să blocheze protestatarii sau a fost un alt motiv, însă trei deponenți au declarat pentru Reuters că știu persoane care s-au înregistrat să călătorească în Henan, care nu aveau legătură cu fondurile înghețate, ale căror coduri nu s-au înroșit.

Băncile Yu Zhou Xin Min Sheng Village, Shangcai Huimin Country și Zhecheng Huanghuai Community au înghețat depozitele pe 18 aprilie, toate trei instituții comunicându-le clienților că își îmbunătățesc sistemele interne.

Liu, care a refuzat de asemenea să-și divulge numele întreg de teama repercusiunilor, a spus că dacă acest cod nu va reveni în curând la verde copilul său nu va putea merge la școală.

„Nu pot face nimic, nu pot merge nicăieri. Ești tratat ca și cum ești un criminal. Îmi încalcă drepturile omului”, a spus Liu.

Wang Qiong, care trăiește în orașul central Wuhan, a descoperit că aplicația sa îi arăta roșu după ce s-a înregistrat să călătorească în Henan pe 11 iunie.

„Poliția avea datele mele de identitate de ultima dată când am mers să protestez în aprilie”, a spus Wang, care a mai afirmat că și-a pierdut accesul la 2,3 milioane de yuani (341.550 de dolari).

Alți deponenți au declarat pentru Reuters că au reușit să ajungă în Zhengzhou cu trenul și mașina însă însă codurile lor au devenit roșii imediat ce au scanat codurile sanitare ale orașului.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *