E-mailuri prezentate de RISE Project arată politicieni și funcționari publici prietenoși cu Uber în România. Printre aceștia și Mircea Toader, care în 2015 era vicepreședintele comisiei de transporturi din Parlament (din partea PDL), responsabil de amendamentele pentru legea taximetriei și care, potrivit dosarelor publicate de RISE Project, a promis că va întârzia orice modificări ale legislației pe ridesharing.
A sosit și rândul dezvăluirilor din România. Un important lider parlamentar, necunoscut publicului, dar foarte influent, Mircea Toader, făcea servicii Uber, potrivit e-mailurilor obținute de ziariștii de la RISE Project.
Toader a fost în mai multe legislaturi liderul grupului parlamentar al partidului condus de Traian Băsescu. Cum a început povestea? Documentele din ampla anchetă „Uber Files” au fost dezvăluite duminică de publicația britanică The Guardian. Ele arată nu doar cum a folosit compania de ridesharing metode ilicite pentru a se dezvolta pe piața globală, ci și cum a decurs la noi în țară colaborarea dintre șefii Uber de la București, consultanții externi și demnitarii locali, scrie RISE Project.
Corporația a intrat oficial pe piața din București în februarie 2015, când și-a deschis filiala suport Uber Systems România. La câteva luni distanță, în vara acelui an, un angajat al filialei avea deja vești proaste pentru șeful său.
„Vestea proastă este că Peter Imre, consilier local și pentru Ungaria, este mai important pentru operațiunea din București decât am crezut inițial. Face lucruri și deschide uși, dar pe termen lung reprezintă potențiale probleme (ego, expunere în presă, agendă proprie, legături informale cu părțile interesate și probabil cu biroul nostru)”, a transmis, într-un e-mail, Ionuț Lăcustă – managerul de politici publice pe Europa Centrală și de Est al corporației Uber.
Documentele arată că Uber a apelat la Peter Imre din aprilie 2015, conform unui e-mail intern care descrie prima lui acțiune:
„Întâlnirea cu Ioan Rus, ministrul transporturilor, a fost facilitată de noul consultant (…) fiind anunțată în mai puțin de 24 de ore; întâlnirea a decurs bine, Ministerul Transporturilor a promis sprijin cu legislația și a facilitat o întâlnire cu secretarul de stat responsabil cu elaborarea legislației”.
Mircea Toader, politicianul care a promis că va amâna legile Reprezentanții Uber s-au mai întâlnit în acea lună cu alți doi demnitari, iar în dreptul fiecăruia a fost menționat rezultatul întâlnirii.
Între 2014 și 2016, reprezentanții Uber s-au întâlnit cu peste 100 de politicieni și decidenți din 17 țări, printre care Emmanuel Macron sau Joe Biden, precum și cu membri ai Parlamentului European și reprezentanți ai Comisiei Europene.
Detaliile apar în proiectul global „The Uber Files”, o scurgere masivă de informații din arhiva corporației. Sunt peste 124.000 de fișiere, care includ 83.000 de e-mailuri, mesaje text și alte documente din perioada 2013-2017. Documentele au fost scurse publicației The Guardian, care a cooptat apoi în proiect organizația International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) și parteneri media din 29 de țări. În România, RISE Project este partenerul acestui proiect jurnalistic, care include peste 180 de jurnaliști din întreaga lume.
Leave a comment