Ciocolata se scumpește, pentru că prețul la cacao a atins un nivel record, generând îngrijorare în piața de desfacere. Industria ciocolatei se confruntă cu cel mai mare deficit de aprovizionare din ultimele decenii, pe fondul problemelor cu vremea capricioasă, bolilor și îmbătrânirii copacilor în Africa de Vest.
Contractele futures pentru cacao au crescut la un maxim de 10.080 USD pe tonă, înainte de a încheia ziua cu 0,3% mai jos, la 9.622 USD pe tonă. Costul boabelor de cacao a crescut cu peste trei ori în ultimul an și cu 129% în 2024, transmite B1TV.
Industria lucrează pentru a menține ciocolata la prețuri accesibile, dar analiștii avertizează că consumatorii ar putea vedea efectele creșterii prețurilor până la sfârșitul anului sau începutul lui 2025.
Deşi marile companii producătoare de ciocolată au fost bine acoperite anul trecut şi nu au trebuit să transfere imediat preţurile ridicate către consumatori, industria nu poate face mai mult pentru a absorbi costurile, a spus Paul Joules, analist de mărfuri la Rabobank.
„Lumea se confruntă cu cel mai mare deficit de aprovizionare cu cacao din ultimii 60 de ani, iar consumatorii ar putea începe să vadă efectul la sfârșitul acestui an sau începutul lui 2025. Ce este mai rău urmează să vină. Prețurile la cacao vor rămâne probabil ridicate pentru ceva timp, deoarece nu există soluții ușoare la problemele sistemice cu care se confruntă piața”, a spus Joules.
Prognozele indică un deficit de aprovizionare de 374.000 de tone pentru sezonul 2023-2024, o creștere de 405% față de sezonul precedent.
Analistul sugerează reducerea conținutului de cacao în produse, pentru menținerea la nivel mai scăzut a prețurilor: „Cel mai puternic șoc ar veni de la ciocolata neagră, care are un conținut foarte mare de cacao”.
Analiza relevă că principalele țări producătoare, Coasta de Fildeș și Ghana, se confruntă cu întreruperi de aprovizionare din cauza bolilor copacilor și a condițiilor meteorologice extreme, influențând producția globală de cacao.