Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat joi, întrebat la Parlament despre reforma pensiilor speciale, că „România nu va pierde niciun euro” din PNRR, după o serie de declarații din ultimele zile în care atât acesta cât și ministrul Fondurilor Europene au dat de înțeles că ar putea renunța la reforma pensiilor speciale. Ciolacu dă vina pe fostul guvern, inclusiv pe ministrul Apărării de la momentul respectiv, Nicolae Ciucă, pentru obiectivele asumate în Planul Național de Redresare și Reziliență privind jalonul care prevede reforma pensiilor speciale. 

„Am înțeles că acum nimeni nu mai dă nicio explicație cu ce au trecut în PNRR. În continuare cred că e datoria mea să vin să explic. Nu suntem întârziați, nici cu termenul depășit (…) Eu știu că avem un PNRR care a fost ținut ascuns, semnat de anumiți miniștri și trimis la Bruxelles. Există acolo jalonul cu pensiile speciale. (…) A fost un guvern al României care secret și-a asumat anumite jaloane. Cred că Ministerul Apărării, cred că domnul prim-ministru Ciucă era ministrul Apărării, ministerul de Intern, era domnul Bode, ministrul Justiției era domnul Stelian Ion, la ministerul Muncii era doamna de la PNL. Am înțeles că acum nimeni nu mai dă nicio explicație ce au trecut în PNRR. Eu consider că e de datoria mea să vin și să explic. Ne trebuie o abordare corectă să îndeplin jalonul și nu se pierde niciun euro. Nu suntem nici întârziați, nici cu jalonul neîmplinit”, a declarat Marcel Ciolacu.

„Nimeni nu a avut o abordare corectă, să rezolve pensiile speciale. Reforma pensiilor speciale este prevăzută în cererea 3 de plată. Noi ne aflăm în perioada în care se fac aceste reforme, se trec aceste jaloane prin plen sau Parlament, să fie înaintate Comisiei și să fie modificate dacă e nevoie. A fost cazul și la cererea 2 cu avertizorul de integritate. (…) Am depășit cerea 2 și intră cererea numărul 3. Este cea mai consistentă, conține cele mai multe reforme, cele mai multe jaloane”, a mai spus Ciolacu, citat de Digi 24.

„Dacă ne dorim politicieni care fug pe holuri, care nu vin să explice și poate nici eu n-am avut timp să explic într-o jumătate de oră – cât a fost interviul la care am participat, astfel încât să nu apară știri că Ciolacu a tăiat, că România intră în colaps, că e un dezastru național. Eu insist că datoria mea ca om politic este să vin în fața românilor și să dau explicații ca oamenii să știe ce conțin aceste reforme și care este abordarea. (…) Nu se pierde niciun euro. Singurii euro aruncați pe apa sâmbetei sunt un miliard de euro cumpărate vaccinuri de către miniștrii USR”, a explicat Ciolacu.

Președintele PSD spune că legea care se află în Parlament și care va fi modificată se va aplica pentru viitor și a declarat din nou că „Armata nu are pensii speciale”.

„Există un raport al Băncii Mondiale foarte corect. Când gândești o reformă trebuie să ți cont de realitățile care există. Eu am spus și spun în continuare, Armata nu are pensii speciale. 22 de state ale UE au lege specială pentru pensiile militarilor. Legea este pentru viitor. Nicio lege din lume nu se dă pentru trecut. Prezentul este o consecință a trecutului. Comisia ne cere o lege responsabilă și sustenabilă pentru viitor. În cazul în care s-au făcut abuzuri, că nu poți să lucrezi o zi să fii magistrat și să ieși la pensie cu sute de milioane. Aici negociază miniștri abordarea corectă pentru viitor”, a mai spus Ciolacu.

Join the Conversation

2 Comments

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *