Ciolacu liniștește pensionarii: sunt bani pentru majorările din septembrie. De unde vin

Premierul Marcel Ciolacu a oferit recent asigurări că guvernul dispune de resursele financiare necesare pentru majorarea pensiilor prevăzută pentru luna septembrie 2024. Această confirmare vine în contextul îngrijorărilor privind suficiența fondurilor. Ciolacu a subliniat că aceste majorări sunt deja incluse în bugetul pentru anul 2024.

Guvernul a rezervat un total de 135 de miliarde de lei pentru pensii, din care 115 miliarde lei provin din contribuțiile de asigurări sociale și 20 de miliarde lei de la bugetul de stat. Aceasta reprezintă o creștere semnificativă, având în vedere că, în primele trei luni ale anului, încasările din contribuțiile sociale au crescut cu peste 22%, un efect al creșterii numărului de locuri de muncă și a salariilor.

În cadrul unei ședințe de guvern, Ciolacu a promis că toate pensiile recalculate, în conformitate cu noua legislație, vor fi plătite integral. „Banii sunt deja prevăzuți în bugetul pentru tot capitolul de pensii, a afirmat premierul, oferind astfel un semnal de stabilitate și certitudine pentru pensionari, arată publicația Gândul.

Noua Lege a pensiilor, care urmează să intre în vigoare, va aduce majorări semnificative pentru veniturile pensionarilor. Conform noii formule, aproape 5 milioane de pensii vor fi recalculate. Pensionarii ar trebui să înceapă să primească deciziile de recalculare la sfârșitul lunii mai, cu aplicarea noii pensii calculată începând cu luna septembrie.

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a explicat că nicio pensie nu va scădea, menținându-se cuantumul cel mai favorabil. „Este esențial pentru români să știe acest lucru”, a adăugat ea într-o declarație la un post de televiziune. Potrivit noii legi, echitatea va fi introduce în sistemul public de pensii, bazându-se pe principiul contributivității. Astfel, pensiile persoanelor cu stagii de cotizare de peste 25 de ani vor crește considerabil, în semn de recunoaștere a contribuției lor.

Din totalul de aproximativ 5 milioane de pensionari, circa 3 milioane vor beneficia de pensii majorate începând cu luna septembrie. Mai mult, la începutul acestui an, guvernul a implementat o majorare de 13,8% a punctului de pensie, crescând de la 1.785 lei la 2.032 lei.

Pensia medie a crescut, de asemenea, ajungând la 2.292 lei în luna aprilie 2024, comparativ cu 2.005 lei în aceeași perioadă a anului trecut. Acesta reprezintă o creștere semnificativă față de 2017, când venitul mediu al unui pensionar era de aproximativ 1.071 lei.

Prin aceste măsuri, guvernul își demonstrează angajamentul față de îmbunătățirea condițiilor de viață ale pensionarilor, reflectându-se în creșterea constantă a veniturilor medii pentru această categorie demografică. Aceste schimbări arată o evoluție pozitivă în sistemul de pensii din România, care urmărește să ofere un trai mai bun pensionarilor.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *