Premierul Florin Cîțu a fost refuzat de mai multe persoane pe care dorea să le numească secretar de stat pe locurile „eliberate” de USR. Șeful Guvernului a împărțit către filialele PNL care-l susțin la Congres posturile de secretar de stat care au rămas libere după demiterea oamenilor de la USR.
Surpriza a apărut în momentul în care liderii de filială fideli premierului au început să fie refuzați. O parte din membri cărora le-au fost propuse funcțiile au ezitat sau chiar au refuzat ferm numirile.
„Prima opțiune la noi a fost un coleg care nu intrase în Parlament și care era considerat de toată lumea îndreptățit să primească următoarea funcție care ar fi revenit filialei. A spus că nu dorește să se implice acum din cauza instabilității. A urmat un consilier județean care a spus că preferă siguranța a încă trei ani de mandat. A treia variantă ezită să dea un răspuns” ne-a declarat sub protecția anonimatului un membru al PNL dintr-o filială din Moldova. El a explicat că motivele pentru care este Florin Cîțu refuzat de membri.
În această seară au fost înroșite telefoanele pentru a se stabili care sunt oamenii care preiau funcțiile rămase libere. Cîțu insistă ca numirile să fie făcute repede și ca oamenii să aibă un CV impecabil. Președinții de filială găsesc cu greu oameni care să se implice.
Motivele pentru care este Florin Cîțu refuzat
- Le este frică să nu fie asociați cu un guvern care urmează să fie demis.
- Nu știu care va fi reacția lui Ludovic Orban în cazul în care se asociază cu Florin Cîțu.
- Le este teamă ca #echipacâștigătoare să nu le ceară să semneze documente la limita legalității. Secretarii de stat vor fi delegați de miniștrii interimari să se ocupe de toate problemele ministerelor. iar oamenilor le e frică să nu fie puși să semneze documente dubioase.
- Dacă deja au o funcție, nu doresc să renunțe la ea pentru un mandat de o lună – două. Cei care sunt consilieri locali sau județeni nu doresc să piardă funcția aleasă. Aceasta le garantează un post vreme de trei ani în vreme ce din funcția de secretar de stat poți „zbura” după o săptămână.
- Nu au garanția că după congres și după trecerea moțiunii nu vor fi schimbați cu oameni din eșalonul doi al PSD. Social-democrații susțin guvernul Cîțu există varianta să intre la guvernare „sub acoperire” după moțiune.
„La noi o să fie nepotul unui primar. Nu e chiar cea mai fericită variantă pentru că nu are experiență deloc în administrație. Nu a existat o concurență prea mare pentru postul de secretar de stat în acest moment. El ar fi fost cam a treia opțiune în cadrul filialei. Cel mult viza un director la o deconcertată locală. Mai avea în vedere un post de management în eșalonul doi al unei companii de stat” a declarat alt membru PNL din zona Munteniei.
Panică mare pentru Congresul din 25 Septembrie
Deși liderii de filiale maschează refuzurile ei încep să reconsidere poziția de la Congres. Reacția liberalilor de a refuza o funcție arată o reevaluare a echipei lui Florin Cîțu. Președinții de filială care au declarat că-l vor susține la Congres încep să aibă îndoieli. Motivele pentru care este Cîțu refuzat relevă aspecte importante.
Vestea că este greu să fie găsiți secretari de stat nu a fost transmisă la centru în mod direct. Niciun lider nu a avut curajul să spună că a fost refuzat măcar odată. Cu toate acestea, propunerile sunt figuri șterse, din eșaloanele trei și patru ale filialelor.
Numirile vor fi făcute pentru a nu se crea imaginea unui partid aflat în degringoladă. #echipaCîțu simte că nu mai poate capitaliza guvernarea. Sălile de sport și căminele culturale promise par acum un vis frumos care nu poate fi îndeplinit de un premier demis.