Nu putem rata șansa care ar salva efectiv de la colaps termoficarea din București! Este mesajul transmis de primarul sectorului 6 Guvernului României.
Într-o scrisoare deschisă, Ciprian Ciucu, președinte al PNL București, a cerut ca Guvernul să ajute Primăria Capitalei să preia ELCEN și să înființeze Sistemul de Alimentare Centralizată cu Energie Termică (SACET). Aceste lucruri ar trebui să se întâmple până la 1 martie 2022.
„În contextul negocierilor pentru formarea unui guvern PNL/PSD/UDMR, în contextul în care se discută programul de guvernare, am și eu o singură doleanță, una singură. Nu este despre portofolii, ministere și agenții și altele asemenea, este despre București.
GUVERNUL SĂ ÎȘI ASUME CA VA ASISTA PRIMĂRIA GENERALĂ PENTRU A-I CREA SPAȚIUL BUGETAR NECESAR SĂ PREIA ELCEN ȘI SĂ REALIZEZE SACET (Sitemul de Alimentare Centralizată cu Energie Termică) PÂNĂ LA 1 MARTIE 2022!
De ce este important? De ce este urgent? De ce nu se poate altfel? Pentru că dacă nu vom face SACET-ul și nu vom scoate din insolvență ELCEN până la 1 martie 2022, nu vom putea accesa sutele de milioane, bani de investiții, din bonusul de cogenerare absolut necesar funcționării în condiții de economicitate, eficiență și eficacitate a companiei.
Știu, timpul este scurt, suntem în minutul 55, al ceasului al 12-lea, trebuia să se fi făcut acest lucru în ultimii 3-4 ani, dar chiar nu putem rata și această șansă care ar salva efectiv de la colaps termoficarea din București.
Dacă se pune acest lucru în programul de guvernare, o să tac, o îmi mușc limba, o să înghit în sec, dar voi fi cu conștiința împăcată că măcar, pentru următorii 8 ani de zile, Primăria Capitalei va avea finanțarea necesară să înlocuiască magistrale și conductele Termoenergetica și să retehnologizeze ceea ce acum este ELCEN”, a scris Ciucu.

ELCEN trebuie preluat de Termoenergetica

Preluarea activelor ELCEN de către Compania Municipală Termoenergetica București S.A. reprezintă unul dintre principalele obiective în ceea ce privește dezvoltarea Sistemului de Alimentare Centralizată cu Energie Termică (Integrat) din Municipiul București. Atingerea acestui obiectiv a fost o provocare nereușită, pentru toți factorii decizionali implicați, atât la nivel local, cât și la nivel central din ultimii 12 ani, însă acesta este momentul decisiv pentru modernizarea și reabilitarea SACET și pentru menținerea funcțiilor vitale ale capitalei.
Transferul de afacere, în vederea realizării unui SACET integrat, presupune cumpărarea activelor ELCEN de către C.M. Termoenergetica S.A., aflată în administrarea directă a PMB. Având în vedere bugetul deficitar al Primăriei Municipiului București (PMB), aceasta trebuie să acceseze un împrumut de trezorerie.
Ciucu a explicat detaliat cum poate fi realizat acest obiectiv:
„1. Primăria Municipiului București se împrumută cu suma de 600 mil. lei.
2. PMB acopera gap-ul de subventie de 150 mil. Lei și 50 mil. lei rest de capitalizare.
3. PMB capitalizează cu 325 mil euro. Compania Termoenergetica București S.A.
4. Termoenergetica S.A. achită prima tranșă de 325 mil. Lei, din valoarea de 1.075 miliarde lei, rezultată ca urmare a actualizării evaluării activelor ELCEN, în vederea cumpărării activelor de producere a energiei termice de la Electrocentrale București S.A.
5. Electrocentrale București S.A. distribuie sumele către creditori, completând din surse proprii, după cum urmează:
a. S.N.G.N. ROMGAZ S.A.
b. S.N.T.G.N. Transgaz S.A.
c. Distrigaz Sud Rețele
6. Se formează SACET integrat și poate fi demarată o restructurare strategică a SACET-ului pe o bază solidă. Totodată, Termoenergetica, având și zona de producere și zona de transport și distribuție poate să acceseze fonduri nerambursabile (PNRR, Fond Modernizare, Programul Termoficare) pentru întreaga activitate SACET.
7. Termoenergetica, societate cu active proprii, devine bancabilă și poate accesa credite pentru plata cofinanțărilor pentru proiecte de investiții.”

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *