Acordul din coaliție a fost completat, în scris cu alte câteva capitole
Acordul din coaliție a fost completat, în scris cu alte câteva capitole

Acordul din coaliție a fost completat, în scris, cu alte câteva capitole, în timpul negocierilor între liderii PNL-USR-PLUS care au avut loc marți seară. Aceste completări ar trebui să pună punct „conflictului” a spus ministrul muncii, Raluca Turcan.

Potrivit actului adițional la acordul din coaliție, liderii coaliției s-au angajat să nu se submineze public reciproc. În plus, o eventuală cerere de revocare a unui ministru va fi de acum transmisă tuturor partnenerilor de guvernare. Protocolul mai prevede participarea la decizie a tuturor membrilor Guvernului.

Liderii PNL, USR-PLUS și UDMR au mai convenit ca o serie de reforme să fie adoptate până la sfârșitul anului, printre care și adoptarea unui nou Cod Electoral și adoptarea Legilor Justiției.

Potrivit noii înțelegeri, prerogativa constituțională a premierului privind trimiterea cererii de revocare a unui ministru către Președinte se exercită după informarea prealabilă a formațiunii care l-a propus pe ministru, pe baza unor argumente cuprinse într-o evaluare obiectivă făcută de premier și după o dezbatere în coaliție, relatează B1TV.

În lipsa consensului în Coaliție pe anumite proiecte legislative sau pe alte teme decât cele cuprinse în programul de guvernare, grupurile parlamentare ale partidelor componente pot acționa în afara Coaliției cu anunțarea prealabilă a partenerilor, și după refuzul lor de a susține respectivele inițiative.

În plus, Guvernul va publica săptămânal datele cu privire la vaccinare, numărul de doze administrate, dispoziția pe centre, procentele de persoane vaccinate din categoriile prevăzute în actul normativ adoptat de Guvern. De asemenea, Guvernul, prin Ministerul Sănătății, va reanaliza și decide criteriile de raportare a situației îmbolnăvirilor/deces/recuperări.

Prevederi suplimentare din completarea acordului din coaliție:

  • Toți miniștrii coaliției trebuie să ia măsuri pentru cresterea accesului la date publice, transparentizarea execuției bugetare, contracte și achiziții publice acolo unde exista
  • Reformele în domeniul sanatatii vor continua: transparenta si eficienta investițiilor in infrastructura spitalicească, reforma managementului spitalelor.
  • Reforma pensiilor speciale pe principiul contributivității pana la finalul anului.
  • Adoptarea legilor pe justitie până la final de an (cu principiile din instrumentele internationale ratificate de România, precum si cu recomandările formulate în cadrul mecanismelor europene – MCV, GRECO si Comisia de la Venetia)
  • Operaționalizarea Comisiei de Cod electoral, in baza unui mandat agreat de coaliție.

Criza politică a început miercuri, după ce premierul Florin Cîțu l-a demis pe Vlad Voiculescu, ministrul sănătății.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *