Colectarea selectivă a gunoiului este prevăzută de o ordonanță de urgență, care fixează termen anul 2030 pentru ca toate primăriile să o implementeze. Majoritatea deșeurilor necesită reciclare, și doar 10% din gunoiul municipal trebuie să fie depozitat, iar pentru asta, firmele de salubritate nu mai au voie să colecteze gunoiul la grămadă, se arată în actul normativ care urmează a fi prezentat în ședința de guvern de săptămâna viitoare.

În acest moment, România reciclează doar 11% din totalul deșeurilor. Media europeană este de aproximativ 50%, iar pe primul loc se situează Germania, cu un procent de 70%. Guvernul României vrea acum să accelereze printr-o legislație mult mai restrictivă procesul de colectare selectivă. La Iași, de exemplu, există deja un centru pentru gestionarea deșeurilor. Și-a început activitatea în aprilie. Are o capacitate de procesare de 1.500 de tone de deșeuri pe lună, însă până acum media lunară nu a depășit o mie de tone, relatează Digi24.

Covasna este județul campion la reciclare

„Zece, douăsprezece procente din total deșeu ajunge la stația de sortare, mă refer în primul rând la zona metropolitană. Și undeva la 5, 6 procente în mediul rural, mai îndepărtat de centrele urbane” arată Ion Apostol, specialist tehnic.

Într-un astfel de centru, din cele o mie de tone de deșeuri care ajung în fiecare zi aici și care sunt ridicate din containerele de colectare selectivă din oraș, doar 60-70% trec de proba sortării și pot fi valorificate.

Noua lege a deșeurilor prevede ca până în 2030, doar 10% din gunoi să mai fie depozitat. Mai mult, colectarea selectivă devine obligatorie. Gunoiul nu va mai putea fi pus la grămadă.

Ion Apostol, specialist tehnic: „Hârtia, cartonul se transformă în celuloză și apoi în cărți, în ziare, în reviste, în hârtie de scris, pet-ul și plasticul în general se pot transforma inclusiv în țesături. Dozele de aluminiu se topesc și sigur că pot reintra in circuitul de fabricare.”

La nivel european, doar Malta are un nivel de reciclare mai scăzut decât al României

Mihai Chirica, primarul municipiului Iași: „Suntem undeva la 50%, din ceea ce colectăm, se și depozitează. Plătim 82 de lei pe tonă pentru fiecare tonă depozitată, că n-am atins targeturile de recuperare.”

Dincolo de infrastructura necesară, este nevoie și ca populația să fie educată, astfel încât să sorteze gunoiul corespunzător.

Leave a comment

Lasă un răspuns Anulează răspunsul