Polonia anunță că UE ar putea prelungi interdicțiile pentru cereale

Comisia Europeană a decis prelungirea avantajelor comerciale și eliminarea măsurilor excepționale adoptate la 2 mai 2023 cu privire la importurile de cereale din Ucraina.

Suspendarea taxelor la import, a contingentelor și a măsurilor de apărare comercială (cunoscute sub denumirea de „măsuri comerciale autonome”) aplicabile exporturilor ucrainene către Uniunea Europeană se prelungește cu un an.

Această dovadă puternică a sprijinului ferm pe care UE îl acordă Ucrainei va contribui la atenuarea situației dificile cu care se confruntă producătorii și exportatorii ucraineni din cauza agresiunii militare neprovocate și nejustificate a Rusiei.

UE elimină treptat, până la 15 septembrie 2023, măsurile preventive excepționale și temporare adoptate la 2 mai 2023 cu privire la importurile de grâu, porumb, semințe de rapiță și de floarea-soarelui din Ucraina în temeiul clauzei excepționale de salvgardare prevăzute în Regulamentul privind măsurile comerciale autonome.

Domeniul de aplicare al acestor măsuri se reduce de la 17 la 6 linii tarifare pentru cele 4 produse vizate. Aceste măsuri temporare și specifice au fost adoptate din cauza blocajelor logistice legate de aceste produse în Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia și cu condiția ca statele membre să nu mențină nicio măsură restrictivă.

Eliminarea treptată va permite realizarea unor îmbunătățiri semnificative ale culoarelor de solidaritate și abordarea provocărilor legate de transportarea cerealelor din Ucraina pentru sezonul curent de recoltă, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Aceste măsuri continuă să fie necesare pentru o perioadă limitată de timp, având în vedere circumstanțele excepționale ale blocajelor logistice grave și capacitatea limitată de stocare a cerealelor înainte de sezonul de recoltare, întâlnite în cinci state membre.

După cum s-a convenit, a fost instituită o platformă comună de coordonare pentru a coordona eforturile Comisiei, ale Bulgariei, Ungariei, Poloniei, României și Slovaciei, precum și ale Ucrainei de a îmbunătăți fluxul comercial dintre Uniune și Ucraina, inclusiv tranzitul de produse agricole de-a lungul coridoarelor. Vicepreședintele executiv Valdis Dombrovskis conduce acest proces la nivel politic.

O primă reuniune de lansare a acestei platforme de coordonare a avut loc la nivel tehnic, la 2 iunie.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *