Concentrări de forțe rusești au fost observate la granița Ucrainei
Concentrări de forțe rusești au fost observate la granița Ucrainei

Concentrări de forțe rusești au fost observate la granița Ucrainei, în ultimele săptămâni, avertizează oficiali ai NATO, care cere Rusiei să fie transparentă cu privire la operațiunile militare.

In ultimele săptămâni au fost observate concentrări mari și neobișnuite de forțe rusești aprope de granița Ucrainei, a spus secretarul genral al NATO, Jens Stoltenberg.

„Solicităm Rusiei să fie transparentă în privința activitățile sale militare, să reducă tensiunile și să prevină orice escaladare. E un mesaj clar din partea tuturor aliaților NATO”, a declarat Stoltenberg în timpul unei conferințe comune cu Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe.

Secretarul general al alianței a punctat că NATO continuă să monitorizeze atent situația și se consultă cu partenerii precum Uniunea Europeană și Ucraina.

Concentrări de forțe rusești la granița cu Ucraina.

Stoltenberg a afirmat că în ultima vreme au fost observate „concentrări mari și neobișnuite de forțe rusești” în apropierea granițelor Ucrainei, acestea fiind comparabile cu acumularea lor în Crimeea și în regiunea Mării Negre de la începutul acestui an, un moment care a generat tensiuni între aliați și Moscova, relatează DIGI24.

Oficialul NATO a subliniat apoi că „e important să prevenim escaladările și să reducem tensiunile”.

Jens Stoltenberg a mai declarat că „NATO este alături de Ucraina” și că alianța nu va accepta anexarea „ilegală și nelegitimă” a Crimeei de către Rusia.

Totodată, el a cerut Moscovei să nu-i mai sprijine pe separatiștii din estul Ucrainei.

„Toți aliații NATO sunt solidari în condamnarea comportamentului Rusiei”, a subliniat Stoltenberg.

Oficialul a mai spus că NATO ajută Ucraina să-și consolideze capacităților defensive, inclusiv prin antrenarea forțelor armate, și-i susține acesteia agenda de reforme care „vor contribui la promovarea aspirațiilor euroatlantice” ale țării. Totuși, a ținut să puncteze Stoltenberg, toate aceste acțiuni nu reprezintă o amenințare la adresa Rusiei.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *