Scandalul pensiilor românilor ia amploare, după ce ministrul Finanţelor a venit cu o listă de condiţii pentru a aviza legea pensiilor.

Marcel Boloş a convocat o şedinţă cu directorii din minister pentru a găsi banii necesari pentru creşterile pensiilor de anul viitor.

Între timp, şedinţa de Guvern se amână, iar ministrul pune condiţii pentru a aviza legea pensiilor.

Vrea ca majorările de pensii să fie sustenabile din punct de vedere bugetar.

Discuţiile au loc după şedinţa Coaliţiei de la Guvern şi după ce Marcel Boloş a ameninţat că îşi dă demisia din Executiv.

A fost convins să nu o facă, în ciuda faptului că nu există bani pentru majorările pensiilor de anul viitor, potrivit surselor Antena 3 CNN. Este vorba de 30 de miliarde de lei.

Legea pensiilor a primit avizul de la Ministerul Finanţelor, însă nu şi pe cel de la CES.

Potrivit unor surse Antena 3 CNN, una dintre variantele discutate ca să găsească bani de pensii ar fi din impozitarea progresivă a salariaţilor.

Cele şase condiţii, pentru avizul la Legea pensiilor

„Față de cele prezentate vă restituim proiectul de lege avizat condiționat cu următoarele măsuri:

1. Asumarea de către Guvernul României a unui pachet legislativ de majorare a veniturilor bugetului de stat, începând cu anul 2025, care să asigure un nivel suplimentar minim de 1,8% din PIB, respectiv echivalentul minim a sumei de 33 mld lei, inclusiv cu respectarea condițiilor prevăzute în jalonul 206 din PNRR privind reforma fiscală;

2. Asumarea de către Guvernul României a depășirii țintei de deficit bugetar și a eventualelor implicații referitoare la depășirea țintei de deficit bugetar estimată astfel:

– Deficit bugetar 2024: -5,5% din PIB;

– Deficit bugetar 2025: -6,1% din PIB;

– Deficit bugetar 2026: -5,4% din PIB;

– Deficit bugetar 2027: -4,7% din PIB;

3. În situația în care după intrarea în vigoare a noii Legi a pensiilor se constată din evoluția execuției bugetare o deteriorare a evoluției deficitului bugetar se va analiza posibilitatea eșalonării/aplicarea etapizată a creșterilor de pensii generate de recalcularea acestora.

4. Asumarea unui pachet legislativ pentru consolidarea capacității instituționale a ANAF, AVR și MF inclusiv măsuri pentru digitalizarea sistemului finanțelor publice;

5. Asumarea unui pachet legislativ suplimentar pentru combaterea evaziunii fiscale (inclusiv pentru accelerarea încasării prejudiciilor din infracțiuni economico-financiare);

6. Continuarea măsurilor pentru reducerea de cheltuieli publice și utilizarea eficientărilor a fondurilor alocate pentru finanțarea serviciilor publice.

Fără asumarea acestor măsuri propuse la punctele 1-6 avizul pentru Lege nu poate fi decât negativ întrucât impactul bugetar este nesustenabil pentru Statul Român”, sunt condiţiile puse de Finanţe.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *