Democrații din Congresul SUA sunt în conflict intern din cauza ajutorului pe care SUA vrea să-l ofere Israelului.

Sunt dispute cu administrația Biden în privința condițiilor impuse pentru furnizarea unui ajutor militar major către Israel, relatează The New York Times, preluat de B1TV.

Este neobișnuită o asemenea dezbatere, pentru că parlamentarii obișnuiau să aprobe sume semnificative de finanțare militară pentru alte țări fără să pună prea multe condiții, notează sursa citată.

Îngrijorările se referă la modul în care fondurile americane ar putea fi utilizate de Israel în contextul conflictului cu Hamas, iar democrații doresc să impună condiții, inclusiv măsuri pentru evitarea victimelor civile.

Vrem ca președintele să obțină asigurări clare din partea guvernului Netanyahu cu privire la un plan de reducere a nivelului inacceptabil al victimelor civile și dorim ca și coaliția condusă de Netanyahu să se angajeze să coopereze deplin cu eforturile noastre de a oferi asistență umanitară civililor din Gaza”, a spus senatorul Chris Van Hollen, democratul din Maryland care conduce acțiunea, făcând referire la prim-ministrul Benjamin Netanyahu.

Administrația Biden a cerut 14,3 miliarde de dolari pentru războiul Israelului împotriva Hamas, ca parte a unui pachet amplu de securitate națională care include miliarde suplimentare pentru a accelera ajutorul umanitar acordat civililor palestinieni din Fâșia Gaza.

Dar mai mulți s-au îngrijorat că, dacă nu este controlată, utilizarea de către Israel a armelor ofensive mai grele, furnizate de SUA, finanțate printr-o nouă infuzie de bani americani, ar putea submina eforturile de a micșora victimele palestiniene și de a distribui ajutor civililor aflați sub bombardament.

Israelul a fost cel mai mare beneficiar de ajutor extern al Statelor Unite de la înființarea sa în 1948, iar cele 3,8 miliarde de dolari pe care le primește în asistență militară anuală depășesc suma acordată oricărei alte națiuni, cu excepția recentă a Ucrainei.

Însă, unii democrați solicită o asigurare explicită că operațiunile Israelului împotriva Hamas nu încalcă dreptul internațional.

Acestea sunt obiective pe care cred că le împărtășește toată lumea și încercăm să găsim cel mai bun mod de a le îndeplini”, a spus senatorul Tim Kaine, democrat din Virginia, care a semnat scrisoarea către Biden.

Disputa ar putea atinge punctul culminant în Senat săptămâna viitoare, iar divergențele se manifestă și în privința gradului de reținere pe care ar trebui să-l exercite Israelul în atacurile sale asupra Fâșiei Gaza.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *