Constituția se se află pe masa liderilor PSD, mai exact o lucrare de 1650 de pagini, la discuțiile din partid înainte de consultările cu președintele Klaus Iohannis pentru desemnarea unui nou premier. Constituția a fost adusă de doi senatori juriști, care încearcă să găsească cea mai bună soluție pentru a-l determina pe președintele țării să acepte propunerea PSD pentru noul premier, și anume fostul ministru al educației Remus Pricopie.
Șeful statului a spus după demiterea Guvernului Ludovic Orban că va accepta doar un guvern în jurul PNL. PSD și Pro România îl propun premier pe rectorul SNSPA, Remus Pricopie. Secretarul general interimar PSD Paul Stănescu a anunțat joi dimineață, înainte de consultări, că PSD și Pro România au 233 de semnături ale parlamentarilor pentru susținerea lui Remus Pricopie, adică majoritatea necesară învestirii acestuia, arată Siri pe Surse.
Joi dimineață, Robert Cazanciuc a venit la ședința PSD cu o carte de 1.650 de pagini, „Constituția Romaniei. Comentarii și explicatii”. Cazanciuc a spus ca se poate ajunge la un conflict constituțional dacă Iohannis refuză să țina cont de majoritatea parlamentara.
„Dacă îi pasă cuiva de cartea asta. Nouă ne pasă. Nu cred că e nevoie neapărat de o listă de semnături pentru că este foarte clar, Președintele desemnează un candidat la funcția de prim-ministru, iar votul de învestitură poate fi dat doar de o majoritate parlamentară. Nu cred că Președintele României poate sfida textul Constituției. Nu poate decide discreționar, nu poate să facă pur și simplu ce vrea aruncând țara în criză cum a făcut Traian Băsescu, pentru că va suporta consecințele. Nu cred că se poate juca cu textul Constituției.
Cu siguranță se poate ajunge la un conflict constituțional dacă partidele arată că au o majoritate parlamentară și Președintele face altceva” a spus Cazanciuc.
„Sensul Constituției este foarte clar, consultarea cu partidele nu este formală, simulată, astfel încât să facă o persoană, chiar și Președinte, ce dorește. Consultarea trebuie să determine dacă există o majoritate în Parlament. Dacă partidele vin cu probe clare, evidente, că există o majoritate, în mod normal Președintele trebuie să accepte acest lucru. Dar trăim în România. Probe concrete sunt semnăturile, parlamentarii pe care îi avem.
Deocamdată, la prima rundă, jocul se joacă la Președinție. Runda a doua, însă, se mută la noi în Parlament” a declarat Titus Corlățean, președinte interimar al Senatului, fost ministru al Justiției.