Coronavirusul este într-o continuă mutație spune Emilian Popovici
Coronavirusul este într-o continuă mutație spune Emilian Popovici

Coronavirusul este într-o continuă mutație iar numărul variantelor nici măcar nu este cunoscut în totalitate, pentru că sunt zone din lume unde nu se testează și nici nu există vaccinare. De acolo provin noile mutații, consideră Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, care a pornit argumentația de la noua variantă a SARS-COV-2 depistată în Franța, din Camerun.

Pe jumătate de mapamond nu există restricții sanitare și vaccinare anti-COVID-19, iar variantele de acolo sunt depistate abia atunci când sunt importate, cum a fost și cazul tulpinii din Camerun, care a fost detectată în luna decembrie pe teritoriul Franței, a explicat Emilian Popovici într-o emisiune B1TV.

Coronavirusul este într-o continuă mutație. „Virusul acesta, așa cum am spus în mod repetat, generează mutații aproape permanent” spune el.

Întrebat cât de periculoasă ar putea fi noua tulpină a SARS-CoV-2, el a explicat: „Virusul acesta, așa cum am spus în mod repetat, generează mutații aproape permanent. De asemenea, de la jumătatea anului trecut, am subliniat faptul că jumătate de lume este fără măsuri și fără vaccinare și în această jumătate de lume se include și Africa. Vedeți că periodic, din Africa, varianta sud-africană, varianta Omicron, și acum această nouă variantă depistată în Franța, din Africa ne vin asemenea variante care prezintă niște particularități care sigur că stârnesc îngrijorare. Vizavi de această variantă descoperită în Franța recent nu se pot trage niște concluzii definitive în niciun caz, deocamdată, pentru că numărul de cazuri este foarte mic”.

Ceea ce se știe este că dezvoltă și aceasta forme medii ca gravitate a bolii și, de asemenea, faptul că mutațiile care s-au remarcat în numărul menționat de dumneavoastră (46 de mutații, n.r.) se pare că nu aduc nimic nou sau în niciun caz foarte mult nou, dacă ne raportăm la varianta Omicron. Sigur că, așa cum am spus, fiind vorba de 12 cazuri, cu cazul acela venit din Camerun, nu se pot trage concluzii încă din acestea finale vizavi de această variantă, care rămâne în supravegherea specialiștilor francezi”, a adăugat Emilian Popovici.

Concluziile cu privire la această variantă, a continuat el, sunt premature.

Numărul de cazuri este foarte mic. Trebuie să se vadă care este disponibilitatea acestei variante de răspândire și, bineînțeles, ce se va întâmpla din acest focar, să spunem, în care au fost depistate cazurile. Este foarte posibil ca și această variantă să aibă o circulație mai exprimată sau mai limitată, în funcție de transmisibilitate, pentru că o variantă care are o transmisibilitate crescută ajunge la un moment dat să se propage în populație. Alte variante, cum a mai a fost o variantă depistată chiar în Franța – nu s-a mai auzit nimic de ea. Vedeți, este această problemă a posibilităților acestui virus de a genera variante.

De aceea, este important ca infecțiile, prin măsuri, să fie ținute la un nivel cât mai scăzut, pentru a-i limita posibilitățile de a genera variante. Rămâne problema aceea cu jumătatea de lume fără măsuri și fără vaccinare, unde variantele nici nu știm câte sunt – nu avem cum să știm decât în momentul în care se importă o variantă, cum s-a întâmplat și cu aceasta din Camerun”, a mai spus Emilian Popovici.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *