Cozmin Gușă consideră că politica românească trebuie reformată din rădăcini, și de-o parte, și de cealaltă. Ar trebui să funcționeze pe model american, cu o alianță bloc de dreapta și una de stânga, care să aducă un echilibru pe scena politică. Analistul politic, înscris recent în PSD, a vorbit într-un interviu acordat Ziua News și despre direcția în care se îndreaptă partidul după dublul eșec de la alegeri, dar și despre hibele puterii.
Alegerile dintr-un tur, sau cele din doua tururi sunt mai spre binele democratiei din Romania actuala? Mai precis, diversitate politica sau concentrare de putere politica locala?
– Ca de multe ori in ultima vreme si dezbaterea asta legata de un tur sau doua, pe „piata” politica, este de fapt o non dezbatere sau o pseudo dezbatere atata timp cat lipseste elementul de baza. Noi am putea sa discutam despre un tur sau doua in momentul in care partidele vechi s-ar fi reformat si ar fi avut argumente clare, sa lupte principial pentru un tur sau doua. Nu suntem in aceasta situatie si nici PSD si, deloc, PNL nu s-au reformat si de aici si cererile celor de la PNL si ale lui Klaus Iohannis, care sunt practic ilegitime si populiste. Ne aflam in fata unor fake-argumentatii. Pe de alta parte, partidele noi nu vin cu figuri noi. Iar dezastrul de fosti informatori ai securitatii si de afaceristi verosi pe care l-am vazut la USR si la Plus ne demonstreaza ca, de fapt, nici asta nu este o alternativa. In rest, partidele de securisti mai vechi, cum sunt cei de la ALDE sau de la Pro Romania, unii dintre ei, de asemenea, nu recomanda prezenta intr-o dezbatere sau dorinta institutionala de a-i spijini. De ce sa-i sprijini pe unii care sunt mai noi sau mai mici? Ca sa aduca neo-securisti prin administratie? Ce stiu sa faca aia? Sa fure, bineinteles, ca si tatii lor. Deci eu vad ca asta n-ar fi o dezbatere si nu este o urgenta a Romaniei.
– Si atunci, cum vezi lucrurile pentru o evolutie cu adevarat democratica a Romaniei?
As vedea alta urgenta si aici sunt subiectiv pentru ca este un proiect al meu. Urgenta ar fi sa ne separam, in final, pe doua mari tabere politice, de dreapta si de stanga. Sigur, s-ar putea descrie PNL versus PSD, fara prezenta partidelor mici in continuare, dar extins, am putea sa discutam despre AD (alianta de dreapta), versus AS (alianta de stanga). Care ar putea sa grupeze prin fuziuni, prin proceduri politice, si partidele si politicienii existenti pe piata, daca vrei, asta ar fi un model american care cred ca s-ar potrivi Romaniei, pentru ca suntem in postura in care nu mai putem spera la partide noi, la cai verzi pe pereti, e clar ca statul paralel a adus politicul intr-o faza pre-cangrena, care trebuie tratata. Din acest unghi al meu, al proiectului de a separa apele in politica romaneasca, in stanga si dreapta, pe o durata medie de cel putin 15-20 de ani, sigur ca eu sunt partizanul alegerilor dintr-un singur tur, fiindca cele doua mari grupari sa fie avantajate in fata partidelor mici, care nu sunt de tip reformist, asta e problema mea, unele care au aparut sunt de tip securist, sau altele sunt parazitare. Gogoritele astea ca din doua tururi se vor alege cei mai buni sunt niste povesti de adormit copiii. Cat timp partidele nu sunt reformate sau prezinta securistoizi, nu avem posibilitatea ca in turul doi sa alegem pe cei mai buni, ci o sa alegem, ca de fiecare data, raul cel mai mic. Repet si cu asta inchei, daca discutia ar fi fost legata de posibilitatea de reforma, pe care Klaus Iohannis s-o fi propagat la PNL, ca la PSD nu avea cine, pana acum, atunci da, daca erau partide reformate mergeau si alegeri din doua tururi. Dar atata timp cat partidele nu-si schimba senatorii, primarii, oricat de hoti, ce rost mai are dezbaterea asta, ca daca ne apucam sa discutam despre coruptii din PNL o sa vedem ca ajungem la o suma relativ echivalenta cu cei din PSD, numai ca diferenta consta in faptul ca aceia din PNL nu prea au fost arestati, nici judecati, dosarele lor stau p-acolo, dintr-un singur motiv, au avut timp de zece ani presedinte pe Basescu si apoi cinci ani pe Iohannis. Adica au stat mult mai bine, nefiind prigoniti, precum cei cu acuze similare, din PSD, dar care au fost prigoniti.
PSD pare sa se afle in fata unei dileme: din sondajele de opinie, electoratul prefera alegeri in doua tururi, PSD vrea avantajele rezultate dintr-un singur tur, mai multi alesi locali sociali-democrati. Dar si aliante cu UDMR, cu Pro Romania, cu ALDE etc. Nu pierde de fapt PSD pentru ca merge iarasi impotriva curentului? Cum ar trebui abordata aceasta tema de sefii partidului, pentru ca acea chestiune a „nucleului dur al electoratului PSD” iata ca nu mai functioneaza?
– PSD se afla intr-o situatie extrem de dificila, asta este si motivul pentru care am grabit intrarea mea in partid, initial aveam de gand sa fac acest pas abia anul acesta, in ianuarie, dar dandu-mi seama de dezastrul care se instituise acolo, sigur, in epoca Dragnea, dar si-n epoca post-Dragnea, a lui Dancila si a celor care o papusau, plus riscul de a intra Barna in turul doi, am luat decizia de a grabi lucrurile. Acum, PSD ca sa nu piarda in fata romanilor, ca sa nu vorbesc despre electorat, trebuie sa fie consecvent si curajos. Consecventa in conditiile astea e destul de greu de obtinut, iar curajul conducerii este extrem de redus, mai ales atunci cand proiectele de tip personal sunt mai importante decat proiectele partidului per ansamblu. Ma refer la cei care vaneaza functii in acest moment. PSD trebuie sa mearga la lupta, daca vor fi doua tururi asta e viata, daca va fi un singur tur, asta e, trebuie sa-si exprime clar preferintele si sa le argumenteze, ceea ce nu prea s-a intamplat din pacate, n-a fost cea mai buna strategie aceasta depunere de motiune care a avut si un preambul nefericit, apropo de faptul ca prin vocea lui Marcel Ciolacu PSD s-a propus sa faca parte dintr-un guvern de uniune nationala, iar Klaus Iohannis le-a tras o smetie de la Cotroceni, rusinoasa, astea sunt greseli de tip tatctic care o sa coste, dar cum e situatia de acum, sigur, ca nici nu mai conteaza. Doar prin aceste dovezi de elocinta in fata electoratului se poate castiga sau se poate pierde. Asta cu PSD ca ar vrea aliante cu Pro Romania sau ALDE sau altii, nu asa ar trebui sa se puna problema. Ar trebui ca Pro Romania, sau ALDE sau altii sa propuna aliante cu PSD, iar PSD sa decida daca sa le accepte functie de interesele sale centrale si locale. Ce se intampla in momentul asta, nu este un joc fericit, este un joc condus de Klaus Iohannis si sfatuitorii sai si practic depunerea motiunii de cenzura cu posibilitatea ca ea sa treaca apropie mult mai mult PNL de scopul lor, de alegeri anticipate, care-i avantajeaza, ei se feresc ca dracu de tamaie ca sa nu treaca de luna septembrie, fara alegeri anticipate, pentru ca nefiind resurse pentru majorarea pensiilor cu 40% ala ar fi un moment in care, pe o decadere in aceste luni de primavara si vara, ei s-ar prabusi si si-ar lua adio de la aceasta guvernare, sau potentiala majoritate pe care ar visa-o. Daca motiunea trece, zic, atunci Ludovic Orban si Klaus Iohannis vor gasi o alta solutie pentru alegeri in doua tururi cu ordonanta sau cu altceva, pentru ca au dovedit oricum ca nu tin cont de prevederile Comisiei de la Venetia, o invoca numai atunci cand le convine. Si atunci, PSD pierde in ambele variante cu depunerea motiunii. In mod evident, daca motiunea nu trece, atunci alegerile in doua turururi clar ca ar avantaja tot PNL si pe Iohannis dar asta poate sa fie combatuta prin metode electorale extrem de simple, clare si dure pe care o viitoare conducere a PSD ar trebui sa le implementeze.
– Care ar fi aceasta viitoare conducere a PSD?
– PSD trebuie sa se reformeze in trepte, asemeni unui pacient care isi constientizeaza o anumita boala si care accepta un soi de tratament. iar PSD pe langa faptul ca are resurse vizibile, are si resurse care ar reiesi dintr-o prima treapta de reforma la varf cu altfel de oameni pe care s-o implementeze. N-am ascuns ca dupa parerea mea, Sorin Grindeanu ar fi cea mai potrivita solutie pentru presedintia partidului avand in vedere trecutul lui, dar si calitatile, si nu ma feresc s-o spun, o solutie mult mai buna decat Marcel Ciolacu, care la randul lui, poate sa fie o solutie din zona de conducere a partidului, atat timp cat el accepta o conducere colegiala si nu mai este dispus la jocuri subterane sau la minciunelele reciproce pe care si le trageau unii altora in perioada lui Dragnea. Marele atuu ar fi sa-l convingem si pe Vasile Dancu sa vina in aceasta echipa, nu mai trebuie sa-l laud pentru ca sunt subiectiv, dar tocmai de aia, ca-i sunt prieten si-i evaluez atat de pozitiv calitatile, nu inseamna putin lucru pentru lumea care ma cunoaste, cred ca multi din colegii din PSD au inteles asta. Asta este singura modalitate de lupta impotriva tavalugului pus la cale de catre Iohannis, servicii secrete, liberali, neliberali, ce-or fi ei, impotriva PSD.
– In conditiile in care localele sunt primele confruntari ce-o sa faca PSD?
– Treaba cu localele nu-i simpla pentru ca a prins, intr-un fel, PSD nepregatit inaintea unui congres care trebuia sa aiba loc chiar mai repede, el are loc doar la finalul lui februarie. Ceilalti au pus in dispozitiv, PNL-ul e la guvernare n-are probleme, Ludovic Orban e sef de campanie si prim-minstru, e limpede. Ceilalti l-au gasit pe Moise Guran intr-un proiect de prefuziune, care cred ca este simpatic pentru electoratul lor, deci, s-au grupat si ei intr-un fel si s-au organizat. Aici e o problema si PSD-ul a ramas intr-o defensiva care trebuie rezolvata, ba mai mult, se incearca o demonizare a canditatilor PSD pornind de la cel mai notoriu candidat al PSD care-i primarul Bucurestiului impotriva careia se desfasoara proceduri zilnice si de mai multe ori pe toate canalele mediatice, repet, de diabolizare, care, pentru ca vorbim despre primarul Bucurestiului, bineinteles ca afecteaza imaginea tuturor candidaturilor PSD, mai ales in conditiile in care apararea nu e corespunzatoare. Aici asumandu-si partidul candidatura lui Gabi Firea la Primaria Bucuresti, ea trebuie si asistata special si in fiecare zi de catre partid, de catre oamenii pe care partidul i-ar angaja sa aiba expertiza suficienta pentru ca sa faca asta, pentru ca altfel, toata aceasta lupta dura impotriva Gabrielei Firea practic va repercuta asupra tuturor candidaturilor si se va folosi acest exemplu negativ care este dat pe toate canalele, ba de catre PLUS-ul lui Vlad Voiculescu, ba de catre USR-isti, mai ales de catre liberali ceea ce nu e deloc recomandabil. Eu nu pot sa inteleg, spre exemplu, de ce dupa atacurile astea cu poluarea din Bucuresti, care din pacate este reala, si care este cauzata de traficul infernal de acolo, nimeni de la partid n-a venit sa masoare si poluarea din Cluj, care e la fel de mare, daca nu mai mare, este condusa de Emil Boc, intr-un trafic care este chiar „mai imposibil” daca pot sa ma exprim asa decat traficul din Bucuresti, nu va vine sa credeti. In Cluj a fost o dezvoltare dar pe partea de infrastructura sunt praf. Ei dau lectii despre centura dar Clujul n-are nici acum o centura, Bucurestiul are macar o semi-centura. Adica, noi vorbim de o lupta politica in care nu se vine si cu contra-exemple si practic partidul asista cum e rastignita Gabriela Firea neintelegand ca prin rastignirea ei de catre cei interesati sa puna mana pe Bucuresti, practic, tot partidul sufera foarte mult in acest moment, asta inseamna dezorganizare si dezinsteres, si el nu va putea sa revina decat in momentul in care se instituie o noua conducere inteleapta care are un spirit de echipa si care actioneaza cu precizie, dar asta e o urgenta de ieri, faptul ca se asteapta 1 martie, 1 aprilie din cauza intereselor de lupta politica in partid, asta este o chestie cu care nu sunt de acord si le-am si transmis colegilor mei.