Criză globală în producția de motorină, deoarece companiile de rafinare au dificultăți în a ține pasul cu cererea crescută. Această situație afectează industria și transportul și contribuie la inflație. Prețurile motorinei au crescut semnificativ în ultimul timp, iar acest fenomen pune presiune pe piața petrolului.
Arabia Saudită și Rusia au redus producția de petrol dens, folosit pentru fabricarea motorinei. Pe 5 septembrie, liderii OPEC+ au anunțat prelungirea reducerilor de producție până la sfârșitul anului, chiar în perioada de creștere tradițională a cererii de motorină. Există riscul unei înrăutățiri a situației, transmite B1TV.
„Suntem în pericol să vedem noi tensiuni pe piaţă, în special pentru distilate, în lunile de iarnă. Companiile de rafinare au probleme în a ţine pasul cu cererea”, a declarat Toril Bosoni, responsabil pentru piaţa petrolieră la Agenţia Internaţională a Energiei.
Care sunt cauzele crizei globale în producția de motorină
-Reducerea producției de petrol dens: Arabia Saudită și Rusia au redus producția de petrol dens, care este folosit pentru fabricarea motorinei. Această reducere a ofertei contribuie la creșterea prețurilor motorinei.
-Prelungirea reducerilor de producție: Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și aliații săi au prelungit reducerile de producție a petrolului până la sfârșitul anului. Această măsură a redus și mai mult producția de petrol disponibilă, inclusiv pentru motorină.
-Dificultăți în rafinare: Rafinăriile se confruntă cu dificultăți din cauza temperaturilor ridicate în emisfera nordică, ceea ce a dus la reducerea producției de motorină pe parcursul mai multor luni. De asemenea, rafinăriile au fost sub presiune pentru a fabrica alte produse, cum ar fi combustibilul pentru aviație și benzină, din cauza cererii crescute pentru acestea.
Totuși, consumul de motorină a crescut mai lent decât consumul de alte produse petroliere, cum ar fi benzină și combustibil pentru aviație, ceea ce a contribuit la menținerea unei situații mai controlabile pe piața motorinei.