Peste 1,6 milioane de români vor plăti mai mulți bani după catastrofe
Peste 1,6 milioane de români vor plăti mai mulți bani după catastrofe

Peste 1,6 milioane de români vor plăti mai mulți bani după evenimentele catastrofale precum cutremurul din Turcia și inundațiile din Grecia. Mai exact, românii care încheie anual o asigurare facultativă pentru locuință, iar această cifră include și persoanele care sunt obligate de băncile unde au credite ipotecare să încheie astfel de asigurări.

Mai exact, catastrofele pun presiuni majore asupra costurilor asigurărilor, iar asta se traduce în creșterea primelor de asigurare pentru proprietarii de locuințe.

Este important de menționat că pentru cei cu credite ipotecare, asigurarea locuinței este adesea o cerință a băncii. Aceasta este menită să protejeze investiția băncii în cazul unor evenimente neprevăzute, cum ar fi daunele provocate de cutremure sau inundații.

Totodată, sistemul de asigurări obligatorii în România este și el sub presiune. Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID) trebuie să plătească reasigurătorilor sume tot mai mari pentru a acoperi riscurile unor evenimente majore. Multe dintre riscurile catastrofale sunt transferate către firme de reasigurare, care percep prime în funcție de riscurile asumate. Cu cât riscurile sunt mai mari, cu atât primele de asigurare vor fi mai mari, transmite B1TV.

Costul reasigurării a crescut semnificativ în ultimii ani, iar unii reasigurători importanți s-au retras de pe piață din cauza riscurilor considerate prea mari. Aceasta poate duce la o creștere a costurilor de asigurare pentru consumatori, deoarece firmele de asigurare sunt forțate să plătească prime mai mari pentru a-și proteja riscurile. Astfel, costurile pentru asigurările facultative pentru locuințe ar putea crește pe termen scurt și lung.

Aceștia au considerat atât de mari riscurile încât s-au retras total de pe piață, ceea ce, pe termen lung, ar putea duce inclusiv la ieșirea din piață a unor firme de asigurare. Deocamdată, însă, e cert că, fiind jucători mai puțini, costul reasigurării va fi din ce în ce mai mare, arată datele publicației Economica.

Potrivit legii, nicio asigurare facultativă nu poate fi emisă fără ca solicitantul să dețină o asigurare obligatorie a locuinței, vândută de PAID. PAID acoperă strict riscurile de cutremur, inundație și alunecări de teren și doar în limita a 20.000 de euro. Tot legea spune că, în aceste limite, toate daunele asigurate, deci și cele care intră pe polițele facultative, intră în sarcina PAID.

Piața obligațiunilor legate de riscurile catastrofale s-a modificat masiv. Randamentele oferite în acest moment sunt mult mai mari chiar decât în perioada 2012-2017, de 7% în iulie 2023, față de doar 3% în 2017″, scriu specialiștii Swiss Re Institute. Randament mai mare, înseamnă costuri mai mari pentru cei care plasează riscurile și, pe circuit, prime mai mari pentru cei care își asigură locuințele.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *