Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan a declarat miercuri, într-un interviu acordat corespondentului Digi24 la Viena, Andreea Georgescu, că partea austriacă se plânge de „presiuni și rele tratamente la adresa companiilor” care activează în România. „O altă găselniță”, spune Rareș Bogdan. Acesta a vorbit și despre culisele discuțiilor din aceste zile pentru aderarea României la Schengen.
Rareș Bogdan spune că Austria nu mai insistă cu problema migranților însă au găsit „o altă găselniță”.
„Au renunțat la asta și au vorbit despre presiuni și rele tratamente la adresa companiilor, o altă găselniță. Am să-i spun astăzi cancelariului că atâta timp cât 64% din piața de asigurări este asigurată de companii cu sediul la Viena, 34% din piața bancară, două dintre cele mai mari bănci austriece, o parte din piața de carburanți, piața de prelucrare a lemnului și a construcțiilor, nu poți să vorbești despre rele tratamente la adresa companiilor austriece, asta e ultima găselniță, o să o demontăm și pe asta”, spune europarlamentarul PNL.
„Toate datele oferite de noi pe problema migrației sau pe problemele economice sau de colaborare tranfrontalieră sunt absolut corecte și susținute, există rezoluții ale PPE cu privire la susținerea României și nu a existat atunci o voce critică sau un vot împotrivă din partea delegației austriece. Ceea ce face astăzi Austria, dacă continuă în încăpățânarea absurdă, este un atentat la soliditatea Europei, este un atentat la coeziunea europeană”, spune Rareș Bogdan.
Acesta a vorbit și despre culisele discuțiilor și presiunile pentru aderarea României.
„Sunt extrem de multe planuri pe care se lucrează. Mă bucur că s-a reușit impunerea pe ordinea de zi votarea dosarului. România a stat suficient cu capul plecat, în momentul ăsta jucăm, toate zarurile au fost aruncate, vrem să vedem cine ne sunt prietenii, cine sunt cei care are o problemă cu România în Europa. Mi-au spus cei care au participat la negocierile de dimineață din COREPER, ce i-a șocat pe cei din delegația austriacă a fost extraordinara solidaritatea din jurul României. N-au scos niciun cuvânt, vor lua o decizie, nici măcar nu au mai încercat să mute, să ducă spre luna februarie sau septembrie votul. Au fost șocați de multitudinea de presiuni pe care le-au primit din toate direcțiile, de la marile state ale UE, la fiecare stat care a considerat că România este jignită dacp nu intră în spațiul Schengen. De aseamenea, aseară, la Consiliul Comisarilor, comisarul Hahn, comisarul austriac, a fost ținta comisarilor în frunte cu comisarul pe migrație, care i-a transmis că este incalificabil ca Austria să se opună extinderii spațiului Schengen peste România.”, a mai declarat Rareș Bogdan, la Digi24.