Cerealele din Ucraina au invadat piața românească și a dus la protestul masiv al fermierilor care nu-și mai vindeau marfa. Cerealele românești sunt mult mai bune, dar cele ucrainene aveau avantajul prețului, iar situația revoltătoare a dus inclusiv la interdicții impuse de Comisia Europeană. Cum s-a ajuns însă la asta? În urma trierii care se făcea în portul Constanța.
Vicepreședintele Asociației Grânarii, Tiberiu Stan, a explicat pentru „Profit” că trierea se realiza chiar la noi, în Portul Constanța, iar cerealele de bună calitate plecau în vestul Europei, în timp ce calitatea inferioară era valorificată pe teritoriul României, transmite flux24.
Tiberiu Stan a menționat că vine foarte multă marfă din Ucraina și nu este deloc în interesul României acest fapt deoarece fermierii nu-și mai pot exporta producția.
„Sunt două evenimente care se suprapun. Odată căderea internațională a burselor, că-i vorba de Chicago, că-i vorba de Euronext, pe fondul unor producții majore la nivel mondial și al logisticii care s-a rezolvat odată cu trecerea timpului, după începerea războiului, care afectează tot globul, nu ne afectează doar pe noi și al doilea aspect care afectează local această politică europeană de eliminare a taxelor în ideea de a ajuta Ucraina, însă nu au ținut cont de efectele asupra noastră. Prin urmare, avem efectul global și avem și efectul local de logistică deficitară, de supraofertă și cerere scăzută. Și atunci fermierii români sunt loviți de două ori în contextul războiului, unde inputurile au fost mult mai mari, cheltuieli mult mai mari, acum venim cu prețurile lovite din două direcții: internațional și local. Prin urmare, fermierii vor vinde în pierdere, chiar dacă fac producții medii spre mari, vor vinde în pierdere. Nu mai vrem să ne gândim situația în care se vor face producții mici”, a afirmat Tiberiu Stan.
Leave a comment