Cerealele din Ucraina creează probleme fermierilor români și a altora din Europa, pentru că sunt ieftine și au invadat piața. Acest lucru se simte cel mai mul în statele din estul Uniunii Europene.
Motivul este comerțul cu Ucraina, care a fost facilitat în timpul războiului de agresiune rusesc, și în Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, România și Slovacia au ajuns în mod semnificativ mai multe furaje și alimente ucrainene, scrie diepresse.com, preluat de B1TV.
„În prezent, există din ce în ce mai multe indicii că această creștere, dacă nu este controlată, ar putea crea dificultăți serioase producătorilor din UE din sectorul agricol”, se precizează într-un raport comun al celor șase state.
Miniștrii agriculturii din țările UE vor discuta despre această consecință a războiului și posibilele soluții la o întâlnire de luni la Bruxelles. Potrivit celor șase țări, efectele în sectorul cerealelor sunt deosebit de grave. Astfel, între ianuarie și noiembrie 2022, de exemplu, importurile de porumb din Ucraina către țările vecine ale UE au crescut de la câteva mii de tone la câteva milioane de tone, față de anii precedenți.
Rute de transport simplificate, produsele locale înlăturate
Pentru a preveni pierderea pe piața mondială a unor cantități mari de cereale din Ucraina din cauza războiului, UE a facilitat rutele de transport și controalele la frontieră pentru produsele din țara est-europeană. Cu toate acestea, după cum se dovedește acum, o parte din cerealele ucrainene nu au ajuns pe piața mondială, ci au împins produsele interne de pe piețele naționale ca hrană ieftină pentru animale, se plâng țările menționate mai sus din Europa de Est.
„Este important să nu cedezi extinderea căilor de solidaritate ale UE, astfel încât cerealele ucrainene să ajungă acolo unde se termină căile de solidaritate: în porturile UE pentru transportul ulterior către țările de destinație”, a spus un purtător de cuvânt al Federal de la Ministerul Alimentației și Agriculturii Agenției Germane de Presă.
Cele șase state UE subliniază că sunt pregătite să sprijine în continuare Ucraina în sectorul agricol dacă acest lucru nu are un impact negativ asupra propriilor piețe. În plus, ei consideră că fermierii locali care sunt afectați ar trebui despăgubiți. Potrivit Comisiei UE, înainte de războiul rus de agresiune, Rusia și Ucraina furnizau împreună aproximativ 34% din grâu pentru piețele mondiale.