Nava cu cereale plecată din Ucraina la export, după acordul cu Rusia, a fost refuzată de cumpărător. Societatea libaneză care voia grânele a anunțat că nu mai are nevoie de ele, în condițiile în care transportul a ajuns cu o întârziere de cinci luni.

A fost prima navă cu cereale a care a părăsit Ucraina după blocada rusă instituită în timpul războiului în baza acordului intermediat de ONU și Turcia. După ce a ajuns la destinație, vaporul Razoni caută un alt port unde să își descarce marfa, transmite B1TV.

„Conform informațiilor primite de la expeditorul cerealelor ucrainene de la bordul navei Razoni, cumpărătorul libanez a refuzat marfa din cauza întârzierilor în termenele de livrare.

Expeditorul caută acum alt destinatar pentru a-și descărca marfa, fie în Liban / Tripoli, fie în altă țară sau port”, a transmis Ambasada Ucrainei din Liban pe Facebook, potrivit Reuters.

Razoni a plecat săptămâna trecută din portul ucrainean Odesa cu 26.527 de tone de porumb. Trebuia să ajungă duminică în Liban, dar acum e ancorată în largul coastei de sud a Turciei.

Acordul privind exportul de cereale ucrainene

Recent ONU și Turcia au intermediat un acord între Ucraina și Rusia, pentru ca ucrainenii să-și poată exporta milioanele de tone de cereale. Ei au nevoie disperată de bani, economia lor fiind „în comă” din cauza războiului declanșat de Rusia, iar alte țări au nevoie urgentă să primească cerealele, ele depinzând de exporturile ucrainene.

Ucrainenii nu și-au putut exporta cerealele până acum prin propriile porturi, temându-se că dacă deminează apele, rușii le vor invada teritoriul și pe acolo.

De altfel, acordul a fost încălcat de Rusia la nici 24 de ore de la semnarea sa, invadatorii bombardând portul Odesa.

Ministerul Apărării din Turcia susține că de la 1 august până acum au fost exportate circa 243.000 de tone de porumb ucrainean pe șapte nave.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *